61

Waterpeil Oostvaardersplassen bereikt laagste stand

De Oostvaardersplassen tussen Lelystad en Almere zien er heel anders uit dan een paar jaar geleden. De grote waterpartijen in het natuurgebied zijn voor een groot deel drooggevallen. Dit komt door de zogenoemde moerasreset, een plan om de waterstand flink te verlagen. De gewenste lage waterstand is nu bereikt.

Staatsbosbeheer beheert het gebied en wil zorgen voor een grotere diversiteit van de natuur. Het gebied was door de grote plassen water best eentonig. Om een plek te maken waar meer verschillende vogels zich prettig voelen, is in 2018 begonnen met het laten droogvallen van een groot deel van de Oostvaardersplassen. “Het water staat nu op het laagste punt. Het gebied bestaat nu uit veel slikken en poelen”, vertelt beheerder Hans-Erik Kuypers

Het hoge water zorgde ervoor dat er een eentonig voedselaanbod was voor vogels. Ook maakte het hoge water het gebied erg aantrekkelijk voor ganzen. Deze ganzen aten zoveel jonge rietstengels, dat er geen echte rietkraag kon ontstaan. Hierdoor was er ook geen schuilplek voor veel andere vogels. “Je ziet dat de ganzen nu vertrokken zijn en dat er ruimte komt voor andere vogels zoals kluten en steltlopers. Doordat het gebied weer meer een moeras wordt, is er ook voor die soorten genoeg voedsel”, aldus Kuypers.

Vissterfte
Het verlagen van het waterpeil in de afgelopen jaren had wel grote gevolgen voor de vissen in het gebied. Dit was deels te wijten aan besluiteloosheid en kwam ook door een paar warme zomers, waardoor het water sneller zakte dan verwacht.

Dynamisch waterpeil
Het water is inmiddels zo’n 80 centimenter verlaagd. “De komende jaren gaan we kijken hoe het gebied zich gaat ontwikkelen. En dan laten we het water weer stijgen. Nieuw is dat we het waterpeil daarna actief kunnen aanpassen, zodat we droge en natte jaren kunnen afwisselen. Dynamiek is heel belangrijk voor de natuur”, vertelt Kuypers.

In deze animatie wordt uitgelegd hoe de moerasreset in zijn werk ging.

Niet alle vogels zullen trouwens tegelijk profiteren van de veranderingen in het natuurgebied. Op dit moment zijn er veel kluten. Verder zijn er bijvoorbeeld 18 zeearenden gezien in de Oostvaardersplassen. “Je zult zien dat verschillende vogels elkaar gaan afwisselen, de komende jaren”, voorspelt Kuypers.

 

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant