58

Anonieme inleveractie voor wapens van start

Op politiebureaus in Almere staan vanaf vandaag een week lang speciale inlevertonnen voor messen, slag- en stootwapens. Onder het motto ‘Drop je knife en doe wat met je life’ worden vooral jongeren opgeroepen om wapens in te leveren. Aanleiding voor de actie is het toenemende aantal steekpartijen en incidenten met wapens onder jongeren.

Steekwapens kunnen tijdens de inleverweek anoniem ingeleverd worden in de inleverton op het politiebureau. Er wordt geen proces-verbaal opgemaakt. Politie en Openbaar Ministerie hebben hierover speciale afspraken gemaakt.

Vuurwapen? Dan eerst afspraak maken!
Het is deze week ook mogelijk om straffeloos een vuurwapen in te leveren. Deze mogen niet in de ton worden gegooid. In plaats daarvan moet de bezitter een telefonische afspraak maken. De politie komt het wapen dan bij de melder thuis ophalen.

Anders dan bij de messen zal de politie wel onderzoek doen om te controleren of het vuurwapen bij een misdrijf is gebruikt. Als dat niet het geval is, ontvangt de inleveraar bericht van het Openbaar Ministerie dat het bezit van je vuurwapen niet tot vervolging zal leiden. Dit heet een sepotmelding. Mocht het vuurwapen wel bij een misdrijf zijn gebruikt, dan krijg de inleveraar alsnog de status van verdachte. De inleveractie is dus geen vrijbrief om onder eerder met dat vuurwapen gepleegde strafbare feiten uit te komen.

Het inleveren van de wapens is in totaal in zo’n 200 gemeenten mogelijk. Wie in de eigen woonplaats niet terecht kan, mag dit ook in een gemeente doen die wel meedoet.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant