Stoeptegels voor een rookvrij Almere

Bij het Flevoziekenhuis in Almere ligt een stoeptegel die moet helpen bij het laten opgroeien van een rookvrije generatie. Wethouder Roelie Bosch ging vrijdagmiddag door de knieën om de tegel te plaatsen. De komende tijd komen er vijftig stuks door heel de gemeente te liggen.

Met de actie wil Netwerk Rookvrije Generatie Almere kinderen meer kans geven om rookvrij op te groeien. De blauwwitte tegels met de tekst ‘rookvrije generatie’ krijgen allemaal een eigen plek in Almere. Het initiatief valt in de maand Stoptober, waar mensen aangemoedigd worden om 28 dagen niet te roken.

Tegel is bedoeld als uitnodiging
“De tegels zijn bedoeld als uitnodiging om met elkaar in gesprek te gaan en mensen alert te maken dat rookvrij opgroeien het beste is. Inwoners, bedrijven en organisaties kunnen vragen om een tegel. Ook leggen we ze op plekken die wij logisch vinden”, vertelt wethouder Bosch. Zo liggen de ‘rookvrije tegels’ bij Hogeschool Windesheim en bij het stadhuis in Almere.

Naast de stoeptegels verspreidt het Netwerk Rookvrije Generatie Almere vier filmpjes op scholen en via sociale media. Op die manier moet de jeugd bewust worden van de schadelijke gevolgen van het roken op hun gezondheid.

Onlangs bleek uit onderzoek van de gezondheidsmonitor dat ruim zestien procent van de volwassen Almeerders aangeeft te roken. Urk heeft relatief de meeste rokers van Flevoland.