66

De A6 in de jaren 90: met je paspop over de carpoolstrook

Op kantoor, in de winkelstraten maar ook op de weg; door de versoepelde coronamaatregelen wordt het overal weer wat drukker. Deze week was ook de langste file van het jaar. De drukke ochtendspits inspireerde stadsarchivaris Michel Langendijk om voor onze wekelijkse duik in het Stadsarchief op zoek te gaan naar oude foto’s van de Almeerse snelwegen.

Begin jaren ’90 bestond de A6 nog maar uit een paar banen. “Op de foto zie je een spitsstrook, toen nog carpoolstrook genoemd, net in aanleg. Die is nu niet meer weg te denken.” vertelt Langendijk, die uitlegt dat er toen al veel filevorming was van en naar Almere. “Ik vond ook een brochure met informatie over de carpoolstrook. Niemand kende het op dat moment nog. Het is over komen waaien uit Amerika. Het idee was dat je met minstens drie mensen in de auto zat om van de strook gebruik te mogen maken.” aldus Langendijk die lachend verder vertelt dat daar niks van terecht is gekomen. “Er is zelfs een beroemde anekdote dat mensen met een paspop in de auto zaten zodat ze niet bekeurd zouden worden.”

Inmiddels is de A6 uitgebreid en is de spitsstrook voor elke wegbestuurder te gebruiken. “De spitsstrook begint nu al in Muziekwijk. Allemaal om te zorgen dat mensen gemakkelijk van en naar Almere kunnen reizen.”

Dit vind je misschien ook interessant