73

Almeerders kunnen mantelzorgwoning eerder bouwen

Het wordt voor Almeerders makkelijker om met een vergunning een mantelzorgwoning te bouwen. Voorheen mochten mensen pas beginnen met bouwen op het moment dat de mantelzorg daadwerkelijk nodig was. In de nieuwe situatie mag eerder begonnen worden met bouwen. Dat is volgens wethouder Froukje de Jonge fijn voor mensen die verwachten dat ze binnen een paar jaar mantelzorg moeten gaan verlenen.

Volgens de wethouder is Almere de eerste grote gemeente die deze aanpassing doorvoert. “Ik vind dat mooi. Almere is voorloper en daarmee doen we wat we belangrijk vinden: mensen die voor elkaar willen zorgen het zo makkelijk mogelijk maken. Dus geen hinderpalen maar een springplank om voor een ander te zorgen.”

Wel zitten er regels verbonden aan de vergunning voor mantelzorgwoningen. De Jonge: “Wat hier belangrijk is dat er wel binnen tien jaar gebruik moet worden gemaakt van de voorziening. Dat is de belangrijkste beperking.” In de tussentijd mag de woning niet gebruikt worden voor bijvoorbeeld verhuur. “Het is zoals het ook heet: een mantelzorgwoning. De woning is er dus ook echt om op termijn mantelzorg te kunnen verlenen.”

Dit vind je misschien ook interessant