52

Groot tekort aan vrijwilligers om eenzame Almeerders te helpen

De Vrijwilligers en Mantelzorg Centrale Almere heeft een groot tekort aan vrijwilligers. Tijdens de eerste coronaperiode kreeg de VMCA veel nieuwe aanmeldingen van vrijwilligers. Een groot deel van hen is inmiddels weer gestopt, vaak omdat hun reguliere werk weer meer tijd vraagt.

Door het tekort heeft de VMCA een aanmeldstop voor hulpzoekenden moeten invoeren. Directeur Jerzy Soetekouw: “We hebben op dit moment voor ons project ‘Vriendenkring’ een wachtlijst van meer dan 70 Almeerders die hulp zoeken.” Bij de vriendenkring kunnen eenzame Almeerders onder begeleiding van de VMCA nieuwe mensen leren kennen.

“Nu het normale leven terugkomt merken we dat er een schrijnend tekort is.” Soetekouw geeft aan dat het hem raakt dat er zoveel Almeerders nu geen sociaal contact kunnen opbouwen. “Eenzaamheid doet veel met de samenleving. Er zijn mensen die soms zo van de samenleving afstaan dat ze wekenlang alleen maar een gesprek hebben gevoerd met de caissière van de supermarkt.”

Dit vind je misschien ook interessant