52

Winkeliers Almere Haven zijn scooters en fietsers zat

In het centrum van Almere Haven rijden er volgens winkeliers te veel scooters en fietsers met hoge snelheid door de winkelstraten. “Het is hier af en toe net de A6”, zegt Eric Herni van The Read Shop in Almere Haven. Hij is de overlast zat en voelt zich ongehoord door de gemeente.

“Vroeger waren het vooral fietsers maar de laatste tijd racen er ook scooters door de straat heen. Ze vinden het blijkbaar makkelijk om zo af te snijden door het centrum”, zegt Herni. Zijn boekhandel zit in de Marktstraat, een vrij smalle straat bedoeld voor voetgangers. Niet alleen van links en rechts, maar ook vanuit een steegje schuin tegenover zijn winkel komt er bij hem verkeer. “Ik heb weleens een bloedend kind voor mijn deur gehad waarbij de viswinkel te hulp schoot met ijs om de zwellingen te voorkomen.”

Boa’s
Bij de gemeente heeft Herni, maar ook de winkeliersvereniging, al meerdere keren aangegeven dat er iets aan de overlast gedaan moet worden maar de winkeliers krijgen geen duidelijk antwoord. “Almere Haven heeft geen cameratoezicht zoals Stad en Buiten. Het voelt daardoor dat Haven geen prioriteit heeft voor de gemeente. Ook zijn er nauwelijks boa’s op straat en als ze er wel zijn treden ze niet op”, zegt Herni die uit nood een column heeft geschreven over de situatie in de hoop de aandacht te trekken van de gemeente. “Het wordt tijd dat de gemeente er wat aan gaat doen en dat het de mensen duidelijk wordt dat het heel gevaarlijk is.”

‘Het is hier geen snelweg’
Ardaan de Groot van de Kaasmakerij zit in dezelfde straat als The Read Shop en is blij met de aanpak van Herni. “Als ondernemer is het lastig om er soms wat van te zeggen, je wil niet je eigen klanten van de fiets halen maar het is hier geen snelweg.” Iemand die er wel wat van zegt is Adem Gorkan van het Dönerhuis Haven: “Ik zie regelmatig jongeren op scooters, ik spreek ze dan aan dat het gevaarlijk is maar niks helpt. Ik krijg enkel een grote mond terug.” Melanie de Leeuw van Pets Place valt de drukte in de straat ook op. “Ik ben vorige week zelf nog van mijn sokken gereden door een fietser.”

De gemeente laat in een schriftelijke reactie weten op de hoogte te zijn van de situatie. “Politie en handhaving voeren controles uit.”

Dit vind je misschien ook interessant