52

Dit is waarom bladeren in de herfst van kleur veranderen

Almere is een groene stad en daarom spreken we iedere week met een boswachter. De herfst is nu echt begonnen en de bladeren veranderen langzaam van kleur. Maar waarom is dat eigenlijk zo? Boswachter Amy legt het uit.

Winterslaap
“In de herfst moet de boom in overlevingsfase. Het wordt donkerder en de temperaturen veranderen. Zo wordt het voor de boom steeds moeilijker om water op te nemen. Van die bladeren moet de boom dus af”, vertelt Amy die uitlegt dat de kleurverandering te maken heeft met het afsterven van de bladeren. “Het mooie groene pigment dat we herkennen in het voorjaar is een bladkorrel genaamd chlorophyll. Dat pigment zet de boom in de herfst af waardoor de bladeren verkleuren en uiteindelijk afsterven. De boom gaat vervolgens in een winterslaap. Wanneer hij dat niet doet en gewoon zijn bladeren behoudt in de winter, zou hij uitdrogen.”

Zonder beheer verandert Nederland in een beukenbos
Het bekende herfstplaatje met de rode en oranje kleuren is vooral te danken aan de beuk. De bladeren van deze boom blijven lang op de bodem liggen. Erg mooi vindt Amy, maar niet heel fijn voor de natuur. “De bladeren verteren gigantisch langzaam waardoor ander leven en andere planten niet op willen komen.” Volgens Amy is de beuk zo sterk dat als er geen beheer zou zijn, Nederland over een aantal eeuwen in een beukenbos verandert. “De beuk groeit makkelijk in de schaduw van andere andere bomen en drukt ze vervolgens met gemak weg. Beheer is dus echt wel nodig.”

Dit vind je misschien ook interessant