32

Benodigde 42.000 euro voor standbeeld Olympisch zwemster Enith Brigitha is binnen

Het geld voor een standbeeld van oud-zwemster Enith Brigitha uit Almere is binnen. Dat laat initiatiefnemer Mo Hersi weten. Maandag kwam de subsidie van 10.000 euro van het Prins Bernhard Cultuurfonds rond. Samen met een crowdfundactie en andere subsidies is daarmee is de benodigde 42.000 euro verzameld om het standbeeld te kunnen realiseren.

Initiatiefnemer Mo Hersi is nu bezig met het regelen van alle benodigde vergunningen. Volgens hem staat de gemeente Almere positief tegenover het standbeeld. Wel wordt nog bekeken waar in Almere het standbeeld moet komen. Kunstenaar Patrick Mezas heeft inmiddels een plan voor het beeld gemaakt. De initiatiefnemer hoopt het standbeeld in maart 2022 te onthullen.

De van oorsprong Curaçaose Brigitha won tijdens de Olympische Spelen van 1976 twee bronzen medailles. Ze is daarmee de eerste vrouw van kleur die een olympische zwemmedaille won. De medailles van Brigitha hadden eigenlijk van goud moeten zijn. De Oost-Duitse nummers één en twee bleken achteraf doping te hebben gebruikt. Volgens Hersi heeft Brigitha veel jonge meisjes geïnspireerd om ook te gaan zwemmen.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant