48

Stoptober: ‘iedereen kan stoppen met roken’

Volgens huisarts Michael Brouwer van Gezondheidscentrum Waterwijk kan iedereen stoppen met roken. “Ook mensen die veel moeite hebben of mislukte pogingen hebben gehad kunnen met de juiste begeleiding hoop houden dat het stoppen gaat lukken.”

Brouwer richt zich op de nazorg van mensen die willen stoppen. Hij legt uit dat roken vaak een combinatie van een fysieke en mentale verslaving is en het stoppen daarom moeizamer gaat. “Je lichaam is gewend aan een bepaalde stof. Bij roken gaat dat om nicotine. Op het moment dat die stof er niet is komt je lichaam in opstand. Je kan je gejaagd voelen, onrustig, concentratie problemen krijgen en snel geprikkeld zijn.” Vertelt Brouwer over de fysieke reactie van het lijf dat verwacht om tabak te krijgen. Als je lang rookt kan je ook geestelijk moeite hebben met het stoppen. “Het roken raakt helemaal verweven met bepaalde gewoontes. Bij een kop koffie hoort een sigaret, in de pauze of als je gespannen bent. Het is helemaal ingesleten in het dagelijks leven, het kost dan ook moeite om dat uit te slijten.”

Met ondersteuning van praktijkondersteuners van een huisartsenpraktijk is in een keer stoppen de beste methode volgens de huisarts. “Zij kunnen daarbij goed helpen. Praktijkondersteuners kunnen je informeren over nicotinevervangers of medicatie om het stoppen met roken te vergemakkelijken.”
Vertelt Brouwer die zegt dat rokers in Almere kunnen rekenen op goeie zorg. “We hebben heel veel gedaan op het stoppen met roken zorg te verbeteren.”

In oktober doen jaarlijks tienduizenden mensen mee aan Stoptober. Rokers proberen samen 28 dagen lang te stoppen met roken.

Dit vind je misschien ook interessant