123

Stadhuisplein: het Venetiaanse San Marcoplein van Almere

De nieuwe Stadhuispromenade is bijna af. De promenade verandert van een stenige vlakte in een groen stadspark. Het is niet de eerste keer dat het Stadhuisplein een metamorfose ondergaat. Michel Langendijk van het Stadsarchief vertelt dat er in de jaren 80 grootse plannen waren voor het plein.

Het Stadhuisplein was toen bedoeld als imitatie van het San Marcoplein in Venetië, vertelt Langendijk. “Je kwam dan uit de Stationsstraat zo op het grote plein met het Stadhuis. In Venetië heb je dan niet een stadhuis maar de grote kerk. En het Weerwater, waar je via de promenade opkeek, was dan vergelijkbaar met de plek waar je in Venetië naar het water en de gondels kijkt.”

Grasmat
Dat was het concept wat stedenbouwkundige begin jaren 80 hadden. Of het concept is gelukt betwijfelt Langendijk. “Het is een groot plein en er zit een zichtlijn in naar het water, maar het is niet helemaal hetzelfde als Venetië. Er is wel een poging gedaan en het is een mooi plein.”  In het archief vond Langendijk nog een ansichtkaart uit die begintijd met daarop het stadhuisplein in een kale vlakte. “Wat opvalt is het groene grasveld. We staan op het plein wat tegenwoordig betegeld is maar toen dus een grasmat was.”

Op de website van het Stadsarchief vind je meer foto’s en verhalen van vroeger. Liever de foto’s in het echt bewonderen? Het archief is aan Stadhuispromenade 2 van woensdag t/m vrijdag van 13:00 – 17:00 uur te bezoeken.

Dit vind je misschien ook interessant