‘Verhuizen AH naar rand van Stedenwijk goed idee’

Het verplaatsen van supermarkt Albert Heijn uit het centrum van de Almeerse Stedenwijk naar de rand, is een verstandig idee. Dat concludeert Bureau Stedelijke Planning (BSP) na onderzoek. De gemeenteraad van Almere wilde dat onderzoek graag om een einde te maken aan de jarenlange discussie over de verhuizing. Eén van de eisen was dat het vertrek van de AH op het ‘s Hertogenboschplein niet ten koste mocht gaan van de levendigheid en de sociale cohesie.

Het onderzoeksbureau concludeert juist het tegenovergestelde: “Doordat een supermarkt aan de Delftstraat als volwaardige wijksupermarkt kan gaan functioneren zal de ontmoetingsfunctie voor de inwoners van Stedenwijk toenemen. De inwoners hebben in de nieuwe situatie namelijk minder reden om uit te wijken naar supermarkten in de omliggende wijken.”

Die inwoners gaan nu naar andere supermarkten voor hun grote weekboodschappen en alleen naar de AH in Stedenwijk voor kleine boodschapjes, zien de onderzoekers. Geen goede toekomst voor de AH op de huidige plek en ook niet voor een andere supermarkt. Onderzoekers vermoeden dat een nieuwe supermarkt het niet langer dan 10 jaar volhoudt aan het ‘s Hertogenboschplein. Grootste probleem is de bereikbaarheid per auto. De supermarkt ligt te diep en verstopt in de wijk.

Daarnaast staat de nieuwe AH aan de Delftstraat voor een groter deel van de inwoners van Stedenwijk binnen een straal van 750 meter. Dus voor meer mensen is de supermarkt dichterbij.

Wat betekent de verhuizing voor achterblijvers?
Aan het ‘s Hertogenboschplein zitten naast de AH ook een snackbar, beautysalon, apotheek, buurtcentrum en een kerk. Zij zijn tegen de verhuizing van de supermarkt omdat ze bang zijn voor minder klanten. De supermarkten in Kruidenwijk en Muziekwijk zijn juist bang voor concurrentie met een nieuwe Albert Heijn dichterbij. Ze vrezen eigen klanten te verliezen. De tegenstanders namen zelf een onderzoeksbureau in de arm. Dat concludeerde dat het vertrek van de supermarkt uit het centrum van Stedenwijk wel ten koste zal gaan van de levendigheid en sociale cohesie in de wijk.

Onderzoekers van Bureau Stedelijke Planning (BSP) zijn het er mee eens dat het ideaal is als een supermarkt in de buurt staat van andere maatschappelijke voorzieningen. Niet alleen om ruimte te besparen maar ook als functie van ‘hart van de wijk’. Een supermarkt zorgt ervoor dat mensen elkaar ontmoeten en dat er altijd bedrijvigheid is. Maar ‘het hart klopt alleen wanneer er een op de wijk gerichte, toekomstbestendige supermarkt gevestigd is die veel bezoekers trekt. Omdat op het ‘s Hertogenboschplein de toekomstbestendigheid van een supermarkt onzeker is, staat ook de ontmoetingsfunctie onder druk”, aldus de onderzoekers.

Daarnaast heeft een supermarkt volgens de onderzoekers geen negatief effect op het functioneren van de snackbar, beautysalon, apotheek, buurtcentrum of kerk aan het ‘s Hertogenboschplein. Die worden namelijk doelgericht bezocht. Wel adviseert BSP dat op de plek van de supermarkt straks meer dan alleen woningen te bouwen. Bijvoorbeeld een aantrekkelijk plein waar inwoners terecht kunnen voor sport en spel. Een plek waar het fijn is om elkaar te ontmoeten en te verblijven.

Snel in gesprek over verhuisplannen
Nu het onderzoek aantoont dat het verplaatsen van de supermarkt goed is voor de wijk, gaat de gemeente snel in gesprek met projectontwikkelaar BUN over de voorgenomen verhuizing.

Praat mee over dit onderwerp via Facebook!

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.