68

Het Smurfendorp: een van de eerste campings van Almere

Elke donderdag blikt 1Almere met Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere terug op de Almeerse geschiedenis. Met vandaag een foto van Kampeerterrein Muiderzand uit 1983.

In het gebied van het huidige Almere Duin begint Kampeerterrein Muiderzand in 1980 met een camping. Het was een van de eerste campings van Almere en bevond zich toen in een kale polder. “De camping heeft veel eigenaren gehad. Op een gegeven moment besloot een van die eigenaren een steiger aan te leggen. Het werd toen best wel een chique haven.”, vertelt Langendijk. Diezelfde eigenaar besloot alles knalblauw te schilderen, waardoor de camping in Almere al gauw de naam Smurfendorp kreeg.

In de jaren 90 wordt het terrein overgenomen en groeit de haven uit tot wat wij nu kennen als de jachthaven Marina Muiderzand. “Het is een prachtige zwartwit foto gemaakt door Ton Kastermans. Op de foto zie je het bordje ‘kampeerbewijs verplicht’ in die tijd had je dus een bewijs nodig om daar te kunnen staan” , zegt Langendijk die naast de foto ook een tekening in zijn archief heeft gevonden hoe het terrein van aangetekend in een volledig leeg gebied. “Inmiddels weten we dat op deze plek het nieuwe stadsdeel van Almere staat met enorme torenflats op bewijze van spreken waar dit bordje toen heeft gestaan.”

Op de website van het Stadsarchief vind je meer informatie over de camping ook vind je hier het bestemmingsplan met daarop aangegeven met de letters ‘kt’, de locatie van het kampeerterrein.

Dit vind je misschien ook interessant