Boswachter Amy: “een boom wordt niet zomaar gekapt”

Elke week trekt verslaggever Roosanne Middelhuis haar kaplaarzen aan om samen met boswachter Amy de Almeerse natuur te ontdekken. Deze week hebben ze het over de bomenkap. Een veel besproken onderwerp in Almere, maar volgens Amy worden de bomen niet zomaar gekapt.

“Elke boom die wij weghalen uit het bos is individueel bekeken door de beheerder. Een boom wordt niet zomaar omgezaagd.” Vertelt Amy. Op een hectare worden er wel 4 tot 6 duizend bomen gepland, wanneer deze een bepaalde lengte hebben bereikt gaan de bomen met elkaar concurreren om zelf zo mooi en sterk mogelijk te groeien. “Op zo’n moment moet je als beheerder gaan kijken welke bomen er zwakker zijn en een minder mooie kroon hebben. Die halen we dan weg om de betere bomen de ruimte te geven.” Zegt Amy die wijst naar een boom waarvan de kroon wordt verdrongen door de bomen naast zich.

Stippen
De gekleurde graffitistippen die vaak op bomen worden gezien hebben volgens de boswachter te maken met deze concurrentiestrijd. Zo betekent een oranje stip dat de boom gekapt wordt omdat de boom zwakker is en zijn naasten in de weg zit. Een blauwe stip kan weer verwijzen naar toekomst-of natuurbomen. Deze bomen hebben weinig grove zijtakken en groeien kaarsrecht. “Als deze zogenoemde toekomstbomen oud en breed genoeg zijn hebben de bomen een mooie vullende kroon en zijn ze ideaal voor houtproductie.” Zegt Amy die vertelt dat daarentegen de natuurbomen juist niet gekapt mogen worden. “Deze bomen bevatten een horst, deze gebruiken roofvogels als nest. De vogels hebben de neiging om hun oude nest te gebruiken. Als je zo’n boom weghaalt dan heb je eigenlijk iemands huisje vernietigd en dat wil je niet.”

Overmacht
Soms komt het voor dat bomen omwaaien of door een andere reden worden verwijderd. “We hebben in heel Flevoland te maken gehad met een essentaksterfte waardoor we meer bomen moesten verwijderen dan we gepland hadden.” Zegt Amy. Ook vallen er bomen regelmatig om door harde wind of storm, maar dat heeft volgens Amy niet alleen maar negatieve gevolgen. “Dood hout doet leven. Veel insecten komen op dood hout af en die insecten worden weer gegeten door vogels en die vogels weer door vossen. Zo hebben we een hele kringloop. Als een boom dus omwaait laten we die ook zoveel mogelijk liggen.”