Met je hond jagen op zwerfafval

Wie houden Almere schoon? In deze serie zetten we een aantal inwoners in Almere in de spotlight die de stad schoonhouden. Maar wist je dat honden ook getraind kunnen worden om zwerfafval op te ruimen? Alex van Eck van Enjoycleaningup toert met zijn hond Joy het hele land door om honden en baasje te inspireren. Dit weekend was hij in Almere. 

Tijdens een demonstratie in het Beatrixpark laat Van Eck zien hoe zijn labrador Joy met plezier zwerfafval verzamelt. “Het is hier gelukkig heel schoon”, zegt van Eck lachend. Zo schoon dat hij in het Beatrixpark voor zijn hond het afval moet verstoppen. Eenmaal verstopt weet Joy het plastic flesje binnen no-time te vinden.

Zo train je je hond
Met een leeg flesje en wat hondenkoekjes, dat is hoe Alex van Eck van Enjoycleanup honden aanleert om zwerfafval te rapen. “In plaats van dat je een bal weggooit, gooi je een flesje weg. Door de koekjes trigger je de reukzin van de hond. Het is een jachttraining waarbij de honden niet op wild jagen maar op afval. Mensen vragen weleens of het niet zielig is. Maar kijk naar de hond. Het is een hele vrolijke hond die weer trots is dat het gelukt is. Hond blij en weer een flesje minder!”

16 miljoen stuks afval per dag
Van Eck stoorde zich enorm aan de beelden van stranden vol plastic en dieren die sterven aan vervuiling. In plaats van toekijken besloot hij een oplossing te bedenken. Hij trainde tijdens het uitlaten zijn hond in het zoeken naar plastic flesjes. Dat ging zo goed dat dit uitbreidde naar blikjes en pakjes drinken. “Joy en ik zijn geobsedeerd door zwerfafval”, vertelt Van Eck die het afval tijdens het wandelen bewaart in de rugtas van zijn hond.

Nederland kent ruim twee miljoen honden die drie a vier keer per dag naar buiten gaan. Het doel van Van Eck is dat elke hondeneigenaar straks tijdens het uitlaten een stukje afval meeneemt. “Als je je hond aanleert afval te rapen zoals ik dat doe, dan komen we in Nederland op zestien miljoen stukjes afval per dag.”