141

Corona-critici reageren zich af op Almeerse horeca

Horecaondernemers in Almere worstelen met de verplichte QR-code en de negatieve reacties op het coronabeleid. Restaurant Breed in Almere Buiten is beschuldigd van discriminatie. Mede-eigenaar Yunthai Hu is daar verontwaardigd over: “Ik heb de regels ook niet verzonnen, het is gewoon iets waar wij ons aan moeten houden.”

Vanaf 25 september worden ondernemers verplicht om bezoekers naar een QR-code te vragen. Met die code kunnen zij aantonen dat ze gevaccineerd, negatief getest of genezen zijn van corona. Op het terras is de QR-code niet nodig, wanneer gasten naar binnen willen wel.

‘Ga niet beginnen over discriminatie’

Hu geeft aan dat zijn familie werd overvallen door de grote hoeveelheid negatieve berichten  “Ik laat iedereen lekker schrijven wat zij willen en ga er gewoon niet op reageren. Het heeft toch geen nut. Hoezo zouden wij discrimineren. Nogmaals ik heb de regels niet verzonnen, het komt van hogerhand dus daar doe je niks tegen. Ik ben hier zelf geboren, getogen en mijn ouders zijn Chinees, dus laten we alsjeblieft niet beginnen over discriminatie want dat gaat helemaal nergens over.”

Restaurant De Beren in het centrum laat weten ook nu al veel negatieve opmerkingen van gasten te krijgen, ook al weten ze zelf nog niet eens of ze de QR-code gaan handhaven. Zij volgen de lijn van hun hoofdkantoor en die lijn is nog niet bekend. “Mijn medewerkers krijgen veel vragen of wij om de QR-code gaan vragen. En de reacties die wij krijgen zijn veelal negatief.”, aldus een van de eigenaren van het restaurant. 

Hetzelfde geldt voor restaurant Kimono, zo laat een bedrijfsleider weten: “Wij krijgen per dag drie belletjes en vijf mailtjes over de QR-code. Wij houden ons aan de regels en dan geven mensen aan dat ze niet willen komen. Ik heb geen zin in discussie. Als het goed is, duurt dit toch maar een maandje. Dan maar een maandje op de blaren zitten, maar dat doen we door corona nu al jaren. Het zij zo.”

‘Disproportionele maatregel’

Toch zijn er ook ondernemers die bij voorbaat al aangeven zich niet te zullen houden aan de regels van de overheid. “Wij gaan niet handhaven op de QR-code want wij zijn het niet eens met het beleid. De besmettings-en vaccinatiecijfers gaan de goede kant, dan vind ik het disproprtioneel om deze extra maatregel aan de horeca op te leggen”, aldus een ondernemer die anoniem wil blijven.

Taco van der Meer, voorzitter van brancheorganisatie Koninklijke Horeca Nederland in Almere, denkt dat de meeste Almeerse ondernemers zich aan de regels gaan houden. “We realiseren ons allemaal dat we uiteindelijk twee stappen vooruit zetten.”

Dit vind je misschien ook interessant