51

Almeerse schaapskooi jarenlang zo lek als een mandje: ‘problemen zijn bijna opgelost’

De schaapskooi in Almere heeft al jaren last van lekkage, met zieke schapen als gevolg. De problemen met de schaapskooi zijn ontstaan door ontwerpfouten. Het dak van de schaapskooi is inmiddels vervangen, maar de vochtproblemen zijn daarmee nog niet opgelost.

De schaapskooi staat in het Vroege Vogelbos en is inmiddels veertien jaar oud. De eigenaar van de kooi is de gemeente Almere, de gemeente is dus ook verantwoordelijk voor het onderhoud van de schaapskooi.

Liesbeth Bronkhorst van Stad en Natuur Almere laat weten dat de problemen door ouderdom de laatste jaren steeds erger werden. “De schaapskooi heeft lang goed gefunctioneerd, maar met het ouder worden van het pand bleek dat het dak lekkages had. Dat is natuurlijk vervelend want we willen geen vocht in de schaapskooi want dat is voor de schapen niet goed.”

Vochtige grond

Door de lekkages stonden de schapen vaak op een natte ondergrond. “Schapen kunnen tegen een hele boel dingen, bijvoorbeeld kou, maar ze kunnen niet tegen vocht. In een vochtige situatie gaat hun gezondheid  achteruit omdat er meer bacterien en virussen zich kunnen ontwikkelen. Op het moment dat ze in de winter in de schaapskooi staan moet het een droge omgeving zijn.”

Bronkhorst: “Wij denken dat schapen in het verleden door dit probleem ziek zijn geworden. Maar dat is moeilijk te bewijzen. We hebben er ook experts bijgehaald en die vertelden ons ook dat het voor de schapen niet goed was om in die vochtige omgeving te staan.

Verschil met buiten grazen

De schaapskudde van Almere graast een groot deel van het jaar door de Almeerse wijken, ook daar staan zij soms in natte grasvelden. “Het verschil is dat vocht in de buitenlucht ook weer opdroogt. Als de schapen in de kooi met natte poten staan, trekt dat water niet weg.”

De gemeente heeft actie ondernomen om de schaapskooi te verbeteren. “Het dak is dus vervangen en er is een ventilatiesysteem aangebracht. De gemeente doet er alles aan om het probleem op te lossen.” Bronkhorst geeft aan dat er nog een aantal stappen genomen moeten worden om de schaapskooi helemaal te beschermen tegen vocht.

Dit vind je misschien ook interessant