54

Bivakmuts mode-icoon van Almere

De pet van Ali B en het trainingspak van Sevn Alias. Heeft de Almeerse mode al een eigen stijl ontwikkeld? Daar kom je achter in de nieuwe expositieDe Walk-in-Closet van Almere, georganiseerd door initiatief Kunst Is Leuk’ en curator Roberto Luis Martins.

“In deze tentoonstelling zoeken we naar de identiteit van Almere vanuit een brede modelens” , vertelt Martins die zag dat het nooit ging over de stemmen van Almere maar alleen over de associaties. “Het gaat heel vaak over architectuur, de Floriade maar ook negatief over criminaliteit. Mensen die zeggen ‘ik wil daar niet dood gevonden worden’. Ik wilde een ode doen aan deze stemmen met een breed pallet aan creaties van makers, producten, brands, maar ook dragers.”

Bivakmuts eerste kledingstuk van Almere
Een jurk van stukjes denim en een leren pak beschilderd in een graffiti-stijl. Tijdens de tentoonstelling kom je onder andere kledingstukken tegen van Almeerse ontwerpers. De rauwe uiting van mode is volgens Martins iets typisch Almeers. Iets wat veel terugkomt in de ontwerpen is de bivakmuts, iets wat volgens Martins een toevalligheid is. “45 jaar geleden verbleven de eerste Almeerders in het Bivak in Almere Haven. Zij kregen als welkomscadeau een bivakmuts. Wat mij opviel tijdens de gesprekken met de ontwerpers was dat zij dit verhaal helemaal niet kende maar de mutsen ergens vonden in een kast of la. Het is bijna een soort DNA van Almere.” De rauwe uiting is iets wat je veel terugziet in de stijl van Almere.

Hiphop
Volgens Martins heeft alles in de tentoonstelling een referentie. Zo refereert de kleur geel naar de roots van de stad. “Toen Almere werd ingepolderd werden er korenvelden gepland. Wie op dat moment op de sataliet naar Almere keek zag waarschijnlijk een grote gele vlek op de kaart.” Ook het thema hiphop moest volgens de curator zeker in de tentoonstelling aan bod komen. “Almere en hiphop komen beide uit de jaren 70. Ze zijn in korte tijd populair geworden maar kennen ook een veroordelende blik. Er zijn dus heel veel gelijkenissen. Hoe toevallig is het dan dat een van de grootste namen in de hiphopscene ook uit Almere komen.” Verschillende kledingstukken  van bekende hiphop artiesten die een impact hebben gemaakt zijn in de expositie te bewonderen. “Denk aan de pet van Ali B. Als kind droeg ik mijn pet net als hem ook scheef.”

Of Almere nou precies een eigen herkenbare stijl heeft kan Martins niet beantwoorden. “Dat is de vraag die we hier stellen. We willen het publiek aan het denken zetten. Zien zij een verbinding tussen deze verschillende Almeerders door ze hier bij elkaar te presenteren.”

Wil je zelf oordelen? De expositie is tot en met 31 oktober gratis te bezoeken aan de Schutterstraat 17.

Dit vind je misschien ook interessant