246

Zo zag de eerste Almeerse triathlon eruit

Almere heeft een beroemde geschiedenis met het organiseren van de triathlon. Na die van Hawaï is de triathlon van Almere de oudste ter wereld. Elke donderdag blikt 1Almere met Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere terug op de Almeerse geschiedenis. Met vandaag een foto van de eerste Almeerse triathlon uit 1983.

Op de foto, van de Almeerse fotograaf Jos Jongerius, is winnaar Axel Koenders te zien bij het derde onderdeel van de triathlon: hardlopen. “Het is een zwart-wit foto met een prachtig tijdsbeeld. Je ziet hem lopen over een dijkje in een sportbroekje die je tegenwoordig niet meer ziet. Achter hem fietsen zeker vijf mensen op wielrenfietsen die hem volgen en waarschijnlijk advies geven of hem oppeppen om harder te rennen”. vertelt Langendijk.

Een lange traditie voor een relatief nieuwe stad
Op de foto is een enorme leegte te zien, volgens Langendijk gaf dat heel goed weer hoe de triathlon in het nieuwe Almere in die tijd begon. Afgelopen weekend vond de 38ste editie van deze triathlon plaats. “fascinerend dat deze stad zo’n groot sportevenement mag huisvesten”. vertelt Langendijk.

De triathlon werd toen georganiseerd door Stichting Holland Triathlon en wordt sinds 2013 georganiseerd door de Challenge Almere-Amsterdam. De eerste jaren was de start van de triathlon in Almere Haven, later vond deze in Almere Stad plaats. Sinds 2012 finishen de sporters op de Esplanade in het centrum. Tijdens de wedstrijd zwemmen de sporters eerst 3,8 km door het Weerwater, fietsen ze vervolgens 180 km op een parcours langs de buitenranden van Almere en lopen ten slotte een complete marathon van 42,195 km langs het Weerwater.

Het stadsarchief heeft het hele archief van de Stichting Holland Triathlon bewaard. Sportliefhebbers kunnen daar met gemak hun hart ophalen.

Dit vind je misschien ook interessant