Kringlooplandbouwers mogen 10 jaar langer door op Utopia-eiland

De gemeente Almere is van plan om het Agroforestry-gebied op het eiland Utopia tot ten minste 2032 te laten onderhouden. Het gebied op het Floriadeterrein wordt gebruikt voor een type landbouw waarin verschillende gewassen door elkaar geteeld worden en waar ook dieren rondlopen. Stichting Weerwoud, tevens de initiatiefnemer van het terrein, zal het gebied mogen onderhouden.

Meer veerkracht tegen klimaatextremen
Het college van Burgemeester en Wethouders is blij met de vernieuwde samenwerking met de kringlooplandbouwers. “In tegenstelling tot andere Europese landen wordt Agroforestry in Nederland nagenoeg niet toegepast. Terwijl het een grote meerwaarde kan bieden voor de huidige landbouw: het gaat klimaatverandering tegen, maakt landbouw veerkrachtiger tegen klimaatextremen en is van belang bij het herstel van biodiversiteit.”

Extra procedure nodig
De stichting wil graag een aantal tijdelijke ontmoetings-en educatieruimtes op het gebied plaatsen. Hiervoor heeft WeerwoudĀ  een vergunning aangevraagd bij de gemeente. Dit kan alleen niet binnen het huidige bestemmingsplan. Toch denkt de gemeente dat zij via een zogenoemde kruimelprocedure alsnog toestemming kan geven voor de plannen van de stichting.

Tijdens de Floriade vaart de stichting nog onder de vlag van de tuinbouwtentoonstelling. Daarna staat Weerwoud op eigen benen. Bezoekers kunnen volgend jaar op de Floriade al ervaren hoe kringlooplandbouw eruit ziet, Agroforestry is namelijk een van de onderdelen van de Floriade expo.