‘’Ik kan weer aardig praten, schrijven en lezen. Niet meer zo goed als ik gewend was, maar ik mag niet klagen.’’ vertelt Martin Mens. Hij kreeg eerder dit jaar de Erepenning van de stad Almere uitgereikt door burgemeester Franc Weerwind. Mens werd voorgedragen voor de onderscheiding omdat hij al meer dan twaalf jaar vrijwilligerswerk doet voor Afasiecentrum Flevopolder ’t Gooi. Nadat hij goed herstelde van een herseninfarct besloot Mens zich in te zetten voor anderen met afasie: een taalstoornis die ontstaat door niet-aangeboren hersenletsel, vaak na een beroerte. 

Spreken, lezen en schrijven wordt door afasie lastig. Bij Martin Mens is het dus redelijk goed gekomen, maar dat is niet bij iedereen het geval. Daarom vindt hij het belangrijk om steun te bieden en daarbuiten ook aandacht te vragen voor afasie. ‘’Ik kan geen boeken lezen en een telefoongesprek voeren is lastig. Als ambassadeur die meer bekendheid wil geven aan deze taalstoornis vind ik het belangrijk om mensen daar bewust van te maken.”

Speciale training voor herstel
Bij het afasiecentrum geeft Mens vooral trainingen. Voor zijn herseninfarct trad Mens op als solo-acteur in het theater en was hij docent drama. ‘’De communicatietraining is bedoeld om mensen met afasie te helpen bij het communiceren met anderen. Ik heb een mime-kwartet gemaakt dat zij samen kunnen spelen met vrienden of familie. Dat is aan de ene kant om plezier te kunnen beleven, maar ook om de taal opnieuw te leren spreken.’’ Het Afasiecentrum helpt de cliënten bij het herstel door te oefenen met lezen, schrijven en spreken.

Mens is blij met de Erepenning en blijft zich onverminderd inzetten als ambassadeur voor afasie. De gemeente Almere stelde in 1999 de gemeentelijke Erepenning in, die vooral bedoeld is voor Almeerse inwoners die zich hebben ingezet voor de Almeerse samenleving. Hierbij wordt gekeken naar de sociale samenhang en verbinding met de stad en het werk van de persoon die is voorgedragen.

 

Comments are closed.