48

Kink in de kabel bij aanleg zonnepark langs A27

De aanleg van een groot zonnepark, dat langs de A27 in Almere vlakbij de Stichtse Brug moet worden aangelegd, loopt mogelijk vertraging op. Het ministerie van Defensie heeft namelijk deze week bezwaar gemaakt tegen de plannen.

Energiecoöperatie De Groene Reus, die voornamelijk bestaat uit particulieren, wil met het zonnepark van 20 hectare energie opwekken voor 7000 Almeerse huishoudens. Defensie is bezig met de ontwikkeling van een militaire zendinstallatie in Zeewolde op ruim zeven kilometer afstand. Het antennepark is bedoeld voor radioverbindingen met schepen en eenheden in missiegebieden in het buitenland. Met de komst van het zonnepark is Defensie bang dat de verbindingen worden verstoord.

Onderzoek duurt lang
De onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO is daarom een onderzoek begonnen dat tot volgend jaar zal duren en daar wil energiecoöperatie De Groene Reus niet op wachten.

“Wij hebben nog ongeveer een maand de tijd om onze vergunning te krijgen”, legt Jan-Bart Sloothaak van De Groene Reus uit. “Over een maand moeten wij namelijk onze subsidieaanvraag indienen. Dat kan maar één keer per jaar en als we dat dus dit jaar niet kunnen doen dan moeten we een jaar wachten. Dat betekent dat 7000 huishoudens hun groene stroom pas een jaar later krijgen.”

‘Bezwaren zijn een probleem’
De gemeente had de bezwaren van het ministerie van Defensie niet zien aankomen. “Het is zondermeer een probleem dat er een zienswijze ligt”, vertelt de Almeerse wethouder Jan Hoek. “We hadden gehoopt dat het proces snel door had kunnen gaan. Daar ligt nu een kink in de kabel en we moeten met z’n allen bekijken hoe we dat zo snel mogelijk kunnen oplossen.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant