63

Plan voor invulling toren Floriade op losse schroeven 

De woontoren Flores, die een belangrijke rol zou spelen tijdens de Floriade, zal toch niet worden gebruikt zoals oorspronkelijk bedacht. Het was de bedoeling dat de toren in 2022  door deelnemers aan de Floriade zou worden gebruikt voor overnachtingen en vergaderingen. De bovenste verdieping was bedoeld voor een restaurant en een uitkijkpunt. Maar of dit hele plan doorgaat is nog maar de vraag.

Onduidelijkheid over gebruik toren 

Twee anonieme bronnen, bekend bij 1Almere en Omroep Flevoland, melden dat er problemen zijn. Zo zou de verhuur van de appartementen aan deelnemers en het restaurant op de bovenverdieping niet doorgaan zoals eerder was voorgesteld.

De Floriade BV bevestigt dat er nog wordt gesproken over de invulling van Flores. Maar wat er precies aan de hand is wil men niet zeggen. “Wij werken de komende maanden hard aan de verdere voorbereidingen van de Expo. Verschillende onderdelen van de Floriade worden de komende periode ingevuld en uitgewerkt, zo ook het gebruik van woontoren Flores. Over de resultaten van dit soort bedrijfsvoeringsprocessen zullen we communiceren, niet over de processen zelf.”

De gemeente Almere wil ook nog geen details geven en laat alleen weten het gesprek niet via de media te willen voeren. ‘Het gesprek loopt nog en er zijn geen conclusies getrokken.’ aldus een woordvoerder van de gemeente.

PVV Almere vreest leegstand toren  

Ook in de Almeerse politiek zijn signalen binnen gekomen over deze kwestie. PVV Almere laat weten schriftelijke vragen te stellen. “Ik heb begrepen dat de toren leeg komt te staan tijdens de Floriade en dat er wel huur betaald moet worden voor de toren aan eigenaar Amvest. Maar dan staan er geen huurinkomsten tegenover. Ik wil weten wat dat voor het financiële plaatje van de Floriade betekent.” vertelt fractievoorzitter Toon van Dijk.

Daarnaast maakt hij zich zorgen over de uitstraling van de Floriade: “Als ik op de website kijk staan er grote plannen. Straks staat er gewoon een lege betonnen kolos. Wat betekent dat voor de uitstraling van de Floriade?’ Twee maanden geleden publiceerde de Floriade onderstaande video waarin nog volop werd gesproken over de invulling van de toren.

https://www.youtube.com/watch?v=VwV-ZJzjfLI&t=100s

De bouw van de toren is op dit moment gaande, het hoogste punt is inmiddels bereikt. Na de Floriade komen er 80 huurappartementen in. Eigenaar Amvest wil niet op vragen reageren en verwijst door naar de Floriade.

Dit vind je misschien ook interessant