48

Caféhouder eist schadevergoeding voor overlast werkzaamheden

Eigenaresse Amel Brandenburg van café Het Boemeltje uit Almere Stad wil 10.000 euro schadevergoeding van de gemeente. Daarom heeft ze een advocaat ingeschakeld. De ondernemer is boos op de gemeente, omdat voor de deur van haar café de straat open ligt. De gemeente laat weten niet van plan te zijn om een schadevergoeding te betalen.

Volgens Brandenburg zegt haar advocaat dat ze recht heeft op een schadevergoeding, omdat er minder omzet wordt gedraaid als gevolg van de werkzaamheden. “Het is een grote bouwval. Het lawaai is niet te doen en mensen gaan dan niet op het terras zitten.” Er wordt per dag gekeken of het café geopend wordt voor de vaste gasten. “Doen we dat niet, dan gaan ze ergens anders vertier zoeken. De inkomsten zijn al grotendeels weg, we willen de vaste klanten ook niet verliezen”, zegt Brandenburg.

Meerdere ondernemingen dicht
Het café is niet de enige onderneming aan het Stationsplein die gesloten is vanwege het werk aan het riool. Alle horecazaken aan de kant van de werkzaamheden zijn gesloten. Dat zag een verslaggever van Omroep Flevoland die vrijdagmiddag een kijkje nam.

Middenin zomerseizoen
Brandenburg vraagt zich af waarom ervoor gekozen is om de rioolwerkzaamheden middenin het terrasseizoen uit te voeren. Dat seizoen loopt van april tot oktober. Volgens de eigenaresse is zij nooit op de hoogte gehouden van de planning van de werkzaamheden. Ongeveer een week voor de start ontving zij naar eigen zeggen voor het eerst een brief.

Terrasvergunning
“De gemeente zegt dat het hun grond is, maar volgens mij werkt het niet zo. Wij hebben een terrasvergunning. Het werkt alleen in goed overleg en als het tijdig wordt aangegeven. Dit is niet de juiste manier”, besluit Brandenburg. Volgens gemeente Almere zijn de horecazaken op 17 augustus bezocht om hen bij te praten over de geplande werkzaamheden. Daarna volgde op 20 augustus een brief aan de ondernemers met dezelfde informatie.

Ook laat de gemeente weten dat het werk zo laat mogelijk in het terrasseizoen worden gedaan, maar het plein nu eenmaal voor het begin van de Floriade en het volgende terrasseizoen klaar moet zijn. Daarbij komt overlast kijken. “Maar dat wisten de ondernemers”, meldt een woordvoerder.

De werkzaamheden voor de deur van het café duren tot en met 15 september. Daarna verplaatst het werk aan het riool zich naar de overkant.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant