“Nu zijn wij aan de beurt.” Dat zeggen medewerkers van het Flevoziekenhuis in Almere donderdag tegen hun voorzitter. Ze maken zich zorgen over de cao-onderhandelingen. Samen met vakbond FNV bieden ze daarom een bord aan met handtekeningen.

FNV-vakbondsbestuurder Mitchell Hoogenhout zegt dat de onderhandelingen stroef verlopen: “De werkgevers blijven vasthouden aan nul procent loonstijging en willen te weinig doen om de arbeidsomstandigheden te verbeteren.” Ook zit er flink wat tijd tussen de verschillende onderhandelingen. Zo willen de bestuurders volgens Hoogenhout pas weer in oktober in gesprek. “Als je snel weer een goede cao wil hebben, moeten we snel weer om tafel gaan.”

Geen geld voor betere arbeidsvoorwaarden
Een goede cao is volgens Hoogenhout eentje met onder meer een loonsverhoging en goede afspraken over de werkdruk. “Die natuurlijk extreem hoog is geweest de afgelopen tijd.” De FNV wil minimaal een loonsverhoging van tussen de drie en vijf procent. “Maar op dit moment wordt er vrij weinig geboden. De werkgevers zeggen eigenlijk dat er geen geld is voor de verbetering van de arbeidsvoorwaarden.”

In 2019 verliepen de cao-onderhandelingen ook moeilijk. Toen besloten ziekenhuismedewerkers om te gaan staken. In verschillende ziekenhuizen werd een zondagsdienst gedraaid. In die fase zitten de medewerkers nu nog niet, zegt Hoogenhout. “Dit is meer een wake-up call richting de werkgevers, dat ze wel even snel weer aan tafel moeten om snel goede afspraken te maken.” Zo kunnen andere acties voorkomen worden, aldus Hoogenhout. Zo’n veertig andere Nederlandse ziekenhuizen doen mee met de actie van de FNV.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.