75

Dit is hoe het Almeerderstrand er vroeger in de zomer bij lag

In 1975 stond er in Almere nog geen enkel huis. Maar toch werd het Almeerse strand druk bezocht.
Elke donderdag blikt 1Almere met Michel Langendijk van het Stadsarchief Almere terug op de Almeerse geschiedenis. Met vandaag een luchtfoto van het Almeerderstrand uit 1975.

Nog voor de Almeerders er woonden ontdekten Amsterdammers en mensen uit ’t Gooi het toen nog Muiderstrand naast de Hollandse brug. “Die mensen dachten vast ‘hey, wat een mooi strand zo dichtbij.’ Je ziet ook op de foto dat mensen zo dicht mogelijk bij het strand wilde parkeren, de parkeerplaats verderop is helemaal leeg” , vertelt Michel Langendijk.

Op de foto is een lege polder te zien op de plek waar later Almere Poort uit de grond is gestampt. De snelweg liep nog niet door en verkeer richting Lelystad moest na de Hollandse Brug links de Oostvaardersdijk over. Ook het spoor voor de trein is op de foto nog niet aangelegd, daar staan de auto’s in de berm geparkeerd.

“Het is een prachtig sfeerplaatje waarbij je details heel goed kan zien. De kleuren en merken van de auto’s maar ook bungalowtentjes.” Vertelt Langendijk. Wie de foto van dichtbij wil bekijken kan hem in het Stadsarchief op het Stadshuisplein in het groot bewonderen.

Dit vind je misschien ook interessant