154

Almeerse scanauto controleert op foutparkeerders

Parkeercontroles worden vanaf deze maand uitgevoerd door de zogenoemde ‘scanauto’. De auto heeft camera’s op het dak en wordt bestuurd door een handhavingsmedewerker. Die rijdt langs parkeerplaatsen waar je moet betalen voor het parkeren. 

De camera scant de kentekenplaten van geparkeerde auto’s en geeft dan een signaal door aan de computer die in de ‘scanauto’ zit. Het signaal geeft aan of er wel of niet betaald is voor het parkeren. Als daaruit blijkt dat er niet betaald is, wordt er een melding doorgegeven en volgt er een nacontrole. Deze wordt uitgevoerd door een medewerker van handhaving.

Waarborgen van de privacy
De camera scant alleen de kentekenplaten van de auto’s. ‘’De rest van de omgeving wordt op het beeld vervaagd, dus mensen en nabij liggende voertuigen worden niet gescand. Als uit de scan blijkt dat een voertuig betaald heeft voor het parkeren, wordt de foto direct gewist.” aldus de handhavingsmedewerker.  Wanneer er niet betaald is voor het parkeren wordt de foto wel opgeslagen, want die komt dan bij het procesverbaal te zitten.

Testen in proefperiode

De gemeente Almere wil deze nieuwe werkwijze een jaar lang uitproberen. Deze testfase is bedoeld om te checken of het systeem goed werkt. ‘’We willen voorkomen dat mensen een onterechte naheffing krijgen en we willen kijken of de straatnamen goed in het systeem staan’’ aldus een handhavingsmedewerker. ’Als je via een parkeerapp de meter activeert, wordt dat automatisch doorgegeven aan het Nederlands Parkeer Register. In geval van een onterechte boete kan je bezwaar indienen. Dan wordt er gekeken of de boete wel terecht is.’’

De gemeente geeft aan dat ze zo efficiënt mogelijk willen werken. ‘’Als deze pilot aantoont dat alles goed werkt, worden de parkeercontroleurs vervangen en is dat uiteindelijk goedkoper voor de Almeerder’’.

Dit vind je misschien ook interessant