46

Gemeente heeft door verkeerd onderhoud rioolproblemen juist verergerd

Door het storten van te zwaar zand bij straatverzakkingen heeft de gemeente Almere eigenhandig de bodemdaling in de stad versterkt, dat zegt onderzoeksinstituut Deltares. Door de grote mate van bodemdaling is de levensduur van het Almeerse riool tien jaar minder geworden.  

 

De handelswijze van Almere wordt ook in andere gemeenten toegepast, maar pakt voor Almere extra vervelend uit. Dit omdat Almere is gebouwd op een slappe veengrond, waardoor de bodem eerder daalt. Gisteren werd duidelijk dat de gemeente niet weet of het gespaarde bedrag van 18,5 miljoen euro genoeg is om de rioolproblematiek op te lossen. Eind dit jaar hoopt de gemeente hier meer over te weten.

Flinke zakken zand

Volgens bodemdalingsdeskundige Henk Kooi van Deltares heeft men zich bij de aanleg van het Almeerse riool verkeken op hoeveelheid bodemdaling. “De woningen blijven op hoogte, want die zijn op heipalen gebouwd. Als alles eromheen dan wel daalt, krijg je hoogteverschillen en dat kan voor verzakkingen zorgen. Dat werd in Almere opgehoogd met een flinke zak zand. Door de zwaarte van dat zand krijg je dus een extra daling van de grond.” 

 

Wethouder Hilde van Garderen: “Kijk bodemdaling hebben we overal in Nederland en overal is zand in eerste instantie toegepast om inderdaad op te hogen. Zand is natuurlijk ook een goedkoop materiaal en ruim voorhanden. Alléén wij hebben gezien inderdaad dat zand vrij zwaar is en inderdaad de bodem nog verder naar beneden drukt.  Dus wij hebben bijvoorbeeld in de Regenboogbuurt al alternatieve materialen toegepast, dat is vrij experimenteel.”

Van Garderen geeft aan dat de Almeerse aanpak ook buiten de stad bekend is. “Verschillende mensen van andere gemeentes uit Nederland zijn ook komen kijken bij ons hoe wij dat hebben gedaan. Alléén de resultaten weten we eigenlijk pas over een paar jaar. Dus we zijn daarmee bezig. We weten het van het zand en we zijn naarstig op zoek naar oplossingen.”

Dit vind je misschien ook interessant