85

Zo bestrijdt Almere de woekerende berenklauw

Waarschijnlijk heb je het weleens gezien: metershoge planten langs het fietspad of een heel veld vol in het bos.  Grote kans dat het gaat om de berenklauw. In heel Almere stikt het van deze plant. Elke week trekt verslaggever Roosanne haar kaplaarzen aan om samen met boswachter Amy de Almeerse natuur te ontdekken. Deze week hebben ze het over deze gehate plant, die niet alleen maar slechte eigenschappen heeft.

Dat de plant niet heel geliefd is komt door de sappen van de bladeren. Wanneer je deze op je lichaam krijgt kunnen er brandwonden ontstaan. Voor mensen wordt de berenklauw dus als vervelend ervaren, maar bepaalde dieren daarentegen vinden de planten juist fijn. Veel insecten komen af op de kop vol bloemen en schapen eten het zonder problemen op.

Extreme opkomst berenklauw door essentaksterfte
De berenklauw is ooit een keer naar Nederland meegenomen en groeit zo snel dat je er bijna niet vanaf komt. Dat de berenklauw de afgelopen jaren veel in Almere te zien is komt volgens Amy door een essentaksterfte waar Flevoland mee te maken heeft gehad. “Bijna de helft van alle Nederlandse essen stond in Flevoland, maar door de ziekte is de es zodanig aangetast dat we heel wat bos hebben verloren. Doordat er minder bomen waren kwam er veel licht op de bodem. Hierdoor kreeg de berenklauw de kans om te groeien en ontkiemen.”

Zo wordt de berenklauw bestreden 
Het is een uitdaging om de berenklauw te bestrijden. In de plant zitten soms wel tienduizenden zaadjes. Wanneer deze op de grond terechtkomen kan het zo’n zeven jaar duren voordat het gaat ontkiemen en een plantje vormt.
Doordat de plant snel groeit moet het volgens boswachter Amy worden bestreden. “De hulp van schapen is erg handig. Soms zijn er wel velden vol, daar komen wij als boswachters niet bij. Onze focus ligt vooral op plekken als langs de wandel-en-fietspaden.” Ook fanatieke Almeerders helpen volgens Amy regelmatig mee met het bestrijden van de berenklauw. “In het vroege voorjaar halen bewoners de wortels uit de grond of slaan ze de koppen eraf. Zo kan de plant niet verder groeien of verspreiden.”

Bewoners helpen volgens Amy vaak mee tegen de bestrijding, maar er zijn er ook veel mensen die onwetend mee helpen aan de verspreiding. “Berenklauwen zijn ook hele mooie planten, tuincentra verkopen ze dan ook veel rond de kerst in goud of zilver gespoten. Eigenlijk is dit verboden want mensen die de plant kopen werken onbewust mee aan de verspreiding van de plant. Zaadjes kunnen dan van de plant afvallen en weer verder groeien.”

Dit vind je misschien ook interessant