56

Timmer wint opnieuw Almeers Dictee

Bernadet Timmer heeft maandagavond de zestiende editie van het Almeers Dictee gewonnen. De medewerker van de gemeente won de taaltest met drie fouten. De zestiende editie van het dictee ging over de aanloop naar en de mogelijkheden op de Floriade. Journalist Robert Mienstra van Almere Deze Week schreef het verhaal, burgemeester Weerwind las het voor.
À propos, ingeval en Lumièrepark. Het waren zomaar een paar woorden uit het dictee met de titel “De Floriade is zeker niet achenebbisj”. Zo’n 40 Almeerders bogen zich in de bibliotheek over de taaltest. Het viel hen wisselend mee en tegen. “Ik vond het behoorlijk moeilijk eigenlijk, maar ook wel goed te doen”, zei een jonge deelnemer. Een ander: “Het was best wel pittig, vond ik.”

Veel deelnemers struikelden over hoofdletters, koppeltekens en woorden waar ze nog nooit van gehoord hadden: “In de titel kwam het woord ‘achenebbisj’ en toen dacht ik al: nou, het wordt heel moeilijk.” Iemand anders zegt: “Het meeste is toch tussen de streepjes, de n-en en de tussen-n-en.” Hij en veel andere deelnemers hadden zich weinig tot niet voorbereid.

Burgemeester Weerwind was verheugd om het dictee voor te mogen dragen. Hij vond het onderwerp interessant, maar liet zich in het midden over de inhoud. Weerwind zei tegen auteur Mienstra: “Het is jouw tekst en je hebt er een helder verhaal van gemaakt. Jouw verhaal.” De burgemeester struikelde overigens over het woord ‘rododendron’. “En daar blijf ik over struikelen en dat wordt niet anders.”

Het gemiddelde aantal fouten op het Almeers dictee was achttien. De oudste deelnemer was 83, de jongste schrijver was achttien.

Overigens is Bernadet Timmer geen onbekende van het Almeers Dictee. Ze won vanaf 2014 drie keer achter elkaar.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant