De strafzaak tegen een 29-jarige verdachte van een beroving in Almere loopt vertraging op omdat zijn advocaat nog getuigen wil horen. Naast de Almeerse zaak wordt de man ook verdacht van een beroving in Woerden en een poging daartoe in Amersfoort.

Volgens het Openbaar Ministerie was de verdachte betrokken bij de beroving van een echtpaar in Almere op 31 mei vorig jaar. Onder bedreiging van een pistool moesten de slachtoffers onder meer 21.000 euro, telefoons, creditcards en een bril afstaan. Het echtpaar zou ook zijn geslagen en geschopt, maar de details en achtergronden van de beroving werden dinsdag tijdens een pro-formazitting bij de rechtbank in Utrecht nog niet besproken.

Getuigen
De inhoudelijke behandeling van de strafzaak stond gepland voor eind oktober, maar de Utrechtse rechtbank stemde dinsdag in met het verzoek van de advocaat om nog drie getuigen te mogen horen. Het betreft onder andere een 42-jarige medeverdachte van de straatroof in Woerden en de berovingspoging in Amersfoort. Omdat de onderzoeksrechter op z’n vroegst pas volgend jaar januari tijd heeft om de getuigen te horen, moet ook de inhoudelijke behandeling worden uitgesteld.

Vluchtgevaar
Het verzoek van zijn advocaat om de 29-jarige in afwachting van zijn berechting uit voorarrest vrij te laten, werd door de rechtbank afgewezen. Volgens de rechters bestaat er vluchtgevaar omdat de man geen vast woonadres heeft. Bovendien willen ze niet dat hij contact kan zoeken met de getuigen die nog gehoord moeten worden.

De man wilde zelf worden vrijgelaten om met de reclassering aan de slag te gaan, maar volgens de officier van justitie was dat ook om een andere reden onmogelijk. De officier vertelde dat de verdachte na vrijlating direct zou worden uitgeleverd aan Duitsland. Dat land heeft een Europees arrestatiebevel tegen de man uitgevaardigd omdat hij daar nog het restant van een celstraf moet uitzitten.

Verbinding
De verdachte was dinsdag niet zelf in de rechtszaal aanwezig. Hij zou vanuit de penitentiaire inrichting via een videoverbinding aan de zitting deelnemen, maar door technische problemen bleek dat onmogelijk. Uiteindelijk volgde hij de zaak via de telefoon van zijn advocaat.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.