56

Rioolproblemen in Almere: vervanging moet 10 jaar eerder

Het riool in Almere moet tien jaar eerder vervangen worden dan gedacht. Normaal gesproken gaat het riool 60 jaar mee maar in de jongste stad van Nederland moet het riool al na 50 jaar vervangen worden. Inmiddels is er 18,5 miljoen euro gespaard, maar onduidelijk is of dat genoeg is, zegt verantwoordelijk wethouder Hilde van Garderen

De zakkende Almeerse bodem is volgens de gemeente de grote boosdoener. Almere is gebouwd op een veengrond, daardoor klinkt de bodem in. Nergens in Nederland daalt de bodem zo snel als in Almere.  Dit heeft directe gevolgen voor de riolering.

Breuken

De rioolbuizen liggen horizontaal in de grond. Als de bodem zakt, komen deze buizen scheef te liggen. Het gevolg dat er veel sneller breuken ontstaan, dan als de rioolpijpen in een stabiele grond liggen. In plaats van in 2034 zullen de werkzaamheden vanaf 2026 starten. De oude wijken zoals de Marken en de Hoven in Almere Haven worden als eerst aangepakt.

Volgens wethouder Van Garderen komt de gemeente voor het einde van dit jaar met een rioleringsplan. Dan zou moeten blijken wat de vervanging van het riool gaat kosten. De kosten van het onderhoud en de vervanging het riool worden uit een apart potje betaald. Hiervoor wordt gespaard via de rioolheffing die iedere bewoner betaalt. 

Dit vind je misschien ook interessant