Ron Baars uit Almere Buiten heeft het gehad met stenengooiende vogels. Onlangs parkeerde hij zijn auto in de Laan der VOC. Toen hij in de middag terugkwam, zat zijn auto onder de pitten. Vanaf daken van huizen zouden vogels stenen op zijn bolide gegooid hebben.  

Een deel van de schade op de auto van Rob Baars
Een deel van de schade op de auto van Rob Baars

Meerdere mensen in de straat hebben volgens Baars last van de vogels. “Ik zet mijn auto bij een goede vriendin in de straat, omdat dat dicht bij het station is. Zij heeft ook al een grote pit op haar motorkap gekregen. Haar buren hebben al laten weten dat zij hun auto ook niet meer aan kant van de weg zetten waar de vogels verblijven.”

Baars bracht zijn auto naar de garage en moest ruim 800 euro betalen voor het herstel. Hij heeft contact gezocht met woningcorporatie Ymere, de uitbater van de huizen. Hij hoopt dat de woningcorporatie de kiezelstenen van de daken verwijdert.   

‘We kunnen geen jager het dak opsturen’

Ymere laat weten dat zij het probleem met de stenengooiende vogels herkennen. “Dit is een landelijk probleem. Het is absoluut geen optie om de stenen te verwijderen. Met het dak is namelijk niks mis en we gaan geen dak wat goed is vervangen. Er liggen kiezelstenen op het dak om het te beschermen tegen uv-straling.” 

De woningcorporatie wil voor de Almeerse straat gaan zoeken naar een oplossing. “Maar wij zijn niet verantwoordelijk voor vogels. Wat je er ook aan doet, het is een tijdelijke oplossing. Een bijkomend probleem dat bijvoorbeeld een Kauw, een beschermde diersoort is. De meest rigoureuze oplossing is een jager op dat dak, maar dat mag niet.” 

Voorlopig blijven de vogels op de daken van de Laan der VOC dus nog zitten. Baars geeft aan inmiddels van Ymere te horen hebben gekregen dat hij geen vergoeding krijgt van de organisatie voor de schade aan zijn auto.

Comments are closed.