Een toenemend aantal asielzoekers dat op het azc in Almere woont, verdwijnt van de radar zonder dat iemand weet waar ze gebleven zijn. Een zorgelijke situatie, vindt Koen Bokhorst van de VVD in Almere. Hij heeft daarom een debat aangevraagd. Dat gaat donderdagavond tijdens de Politieke Markt plaatsvinden.

Het afgelopen jaar zijn er 106 personen die als laatste woonadres het Almeerse asielzoekerscentrum hadden, uitgeschreven bij de Basisregistratie Personen (BRP). Waar ze nu zijn, weet niemand. En het aantal mensen dat zo uit het zicht raakt, neemt dagelijks toe. “Gemiddeld gaat het nu om tien tot vijftien personen die per week verdwijnen”, aldus Bokhorst.

Enorme druk op Burgerzaken
De afdeling Burgerzaken van de gemeente is verplicht om een onderzoek te starten als het vermoeden bestaat dat iemand niet meer verblijft op het laatst bekende adres. In Almere worden jaarlijks 1.340 van dat soort onderzoeken gestart. Tussen de 38 tot 58 procent daarvan zou voor een verdwenen asielzoeker zijn, concludeert Bokhorst. “Deze onderzoeken leggen een enorme druk op de gemeentelijke organisatie en dat terwijl afdeling Burgerzaken op dit moment al overloopt en de capaciteit onder druk staat.”

Mensen kunnen om veel verschillende redenen uitgeschreven worden bij het asielzoekerscentrum. Bijvoorbeeld vanwege verhuizing of terugkeer naar het land van herkomst. Maar het is dus in veel gevallen niet bekend waar de mensen die uitgeschreven zijn bij het BRP naartoe zijn gegaan. En dat moet dus anders, vindt de Almeerse VVD.

Risico voor Almeerse samenleving
De partij is bang dat de mensen die uit beeld verdwijnen, alsnog illegaal in de stad blijven en een risico worden voor de Almeerse samenleving. De VVD wil daarom dat er gedebatteerd wordt over waarom het niet lukt om asielzoekers goed te begeleiden. Ook moet volgens de partij besproken worden hoe de gemeente ervoor gaat zorgen dat het aantal uitschrijvingen uit het BRP door mensen uit het Almeerse asielzoekerscentrum verminderd gaat worden. De VVD hoopt zo opheldering te krijgen over hoe het kan dat grote aantallen asielzoekers uit beeld verdwijnen.

Reageren op dit bericht? Dat kan via ons Facebook-account. Praat mee over Almere.

Comments are closed.