50

Almeerse studenten mogen nadenken over gezonde kantinesnack

Almeerse jongeren die in de pauze een blikje energiedrank of een frikandelbroodje halen; dat is waar onderzoekers van de Aeres Hogeschool van af willen. Zij hebben een wedstrijd uitgeschreven voor Almeerse scholieren en MBO-studenten om een gezonde en lekkere kantinesnack te bedenken.

De winnaar mag de snack samen met een professionele kok gaan bereiden. Ook zal het worden verkocht in schoolkantines. Er zijn wel een aantal voorwaarden. De snack moet bijvoorbeeld binnen de schijf van vijf vallen en betaalbaar zijn voor scholieren.

Stimuleren om gezonde keuze te maken

Volgens projectleider Marleen Warnaar is het  belangrijk om voor bewustwording bij scholieren te zorgen. “Wij willen jongeren stimuleren om een gezondere duurzame keuze te maken. Juist rondom de school kopen zij vaak rommel. Wij denken dat wanneer de scholieren zelf over hun eten nadenken, ze ook eerder de juiste keuze zullen maken.”

Momenteel kopen scholieren volgens Warnaar vaak geen lunch of snack in de kantine, maar juist bij een supermarkt om de hoek. “Er is nog veel groepsdruk onder scholieren om samen naar de supermarkt te gaan. Toch worden scholieren door de jaren heen wel steeds bewuster over het maken van gezonde eetkeuzes.”

Gezond eten wordt op school niet gekocht

Scholen proberen wel steeds meer om een gezond kantine-aanbod te bieden zegt Warnaar. “Steeds meer scholen profileren zich als gezonde school. Maar vervolgens krijg je van de kantines de klacht dat het gezonde eten niet wordt gekocht.”

Daar hopen de onderzoekers met de wedstrijd dus verandering in te brengen. Leerlingen en studenten kunnen tot 9 oktober hun ideeën via de website van Talent Kleurt Flevoland indienen. De winnaar wordt op 14 oktober bekend gemaakt. 

Dit vind je misschien ook interessant