86

Dit wil de gemeente doen tegen geluidsoverlast door verkeer in Almere

Op vier plekken langs wegen in Almere wordt de komende jaren geluidsoverlast door verkeer aangepakt. Zo wordt in het centrum van Almere Buiten op de Koppel- en Buitenhoutsedreef stil asfalt aangelegd. Ook geluidsschermen die langs dreven in Almere Haven waren toegezegd, zullen nu worden geplaatst. Dit blijkt uit het Actieplan Geluid van de gemeente. In 2025 moet het werk aan de wegen klaar zijn.

Het aantal inwoners van Almere groeit snel. Dit betekent ook dat er meer verkeer over de wegen in de stad rijdt. En dat is volgens de gemeente te zien aan het groeiende aantal klachten over geluidsoverlast van Almeerders die vlakbij die wegen wonen. Te veel geluid kan zorgen voor een slechte nachtrust, stress en vermoeidheid. Dat verhoogt het risico op een hoge bloeddruk en hartklachten.

Onvoldoende geld
In het Actieplan Geluid is uitgerekend hoeveel verkeer er in 2030 op de doorgaande wegen in de stad zal rijden en hoeveel geluid dat verkeer produceert. Op de elf plekken waar de geluidsoverlast toeneemt, wil de gemeente iets aan de situatie doen. Er is alleen niet genoeg geld om overal iets aan de situatie te veranderen. Na 2025 kunnen nog wel geluidsschermen langs delen van de Vrijheids- en Veluwedreef in Almere Stad geplaatst worden.

Er is ook nog geld voor een geluidswal langs de Boegdreef in Noorderplassen, maar daarna is het op. Dit betekent onder meer dat voor mensen die langs de Cinemadreef wonen niets wordt gedaan, terwijl de geluidsoverlast daar de komende tien jaar wel met 6 decibel toeneemt tot 64 decibel. Dat wordt geclassificeerd als ‘zeer lawaaiig’.

De gemeente kan voor deze wijkbewoners de geluidswering van de gevel van hun woning verbeteren, maar daar zit een prijskaartje aan van vier miljoen euro en daar is ook na 2030 geen geld voor, aldus de gemeente. De gemeenteraad moet nog akkoord gaan met de plannen van het stadsbestuur. Daar wordt binnenkort over gesproken.

Tussen 2021 en 2025
1. Noorderdreef (2021): op de bestaande wal komt een scherm van twee meter hoog
2. Koppeldreef (2023): op deze locatie wordt stil asfalt gelegd
3. Buitenhoutsedreef (2023): hier wordt stil asfalt gelegd
4. Westerdreef (2025): aan beide kanten komen tussen de Oosterdreef en Bosgouw geluidschermen van één meter hoog op de aanwezige wallen

Na 2025?
5. Veluwedreef: tussen de Hagevoortdreef en Randstaddreef wordt komt op de aanwezige een scherm van 1 meter hoog
6. Vrijheidsdreef: tussen de 5 Meipoort en de Randstaddreef worden de aanwezige wallen over een lengte van 400 meter verhoogd met een geluidsscherm van 1 meter hoog
7. Boegdreef: een wal van 300 meter lang en twee meter hoog

Welke projecten kwamen wel in aanmerking, maar vielen af?
8. Cinemadreef: de enige mogelijkheid is het verbeteren van de geluidwering van de gevels van de woningen. Daar is nu, maar ook over vier jaar en daarna geen geld voor
9. Voorstraat: hier kan stil asfalt worden gelegd, maar de kosten wegen niet op tegen de geluidswinst die dat oplevert
10. Veluwedreef: het gedeelte ter hoogte van de Filmwijk. Hier kan een geluidsscherm worden geplaatst, maar ook de kosten daarvan wegen niet op tegen de hoeveelheid mensen er profijt van zou hebben
11. Westerdreef: tussen Bosgouw en Kimwierde. Als daar stil asfalt wordt gelegd, kost de oplossing per ‘gehinderde’ 10.000 euro. Dat is volgens de gemeente te duur voor het aantal mensen dat erdoor geholpen wordt

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant