Bij Aqua Grow in Almere liggen grote bassins vol drijfmatten met sla erop. Deze manier van telen is relatief milieuvriendelijk en mede daarom kreeg het bedrijf recent het Planet Proof Keurmerk.

Het smaakt hetzelfde, maar aarde zal je tussen de bladeren van sla geteeld op water niet vinden. “Er zijn wel meer experimenten met teelt op water, maar het mislukt meestal. Het is moeilijk om het water vrij te houden van schimmels en dat lukt ons wel. We gebruiken al jaren hetzelfde water, doordat wij het door innovaties wel schoon kunnen houden”, vertelt de trotse kweker Job van der Burg.

Hij is met het telen op water begonnen omdat de traditionele manier van telen in zijn ogen te veel impact heeft op het milieu. “Bij slateelt op de grond is relatief veel gewasbescherming en water nodig. Dat is bij ons dus anders”, stelt Van der Burg. Hij denkt dat de traditionele krop sla van het land op den duur zal verdwijnen.

‘Andere groentes ook geschikt om op water te telen’
De meeste projecten waar sla op water geteeld wordt, zijn commercieel niet interessant. Alle innovaties kosten vooralsnog meer dan ze opleveren. Toch ziet Van der Burg de toekomst van zijn bedrijf rooskleurig in: “We hebben dit jaar nog kleine tegenslagen gehad, maar anders hadden we misschien al winst gemaakt of in ieder geval quitte gedraaid.”

De sla die nu in zijn bedrijf gekweekt wordt, gaat vooral naar restaurants. “Ik zie echt een grote toekomst voor telen op water. Niet alleen sla, maar ook andere groenten zijn er prima voor geschikt”, stelt de kweker.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Comments are closed.