Met nog zeven maanden tot de opening begint de tijd te dringen voor de organisatie van de Floriade in Almere. Er wordt al veel gebouwd op het terrein, toch moet er nog veel gebeuren.

Hoe staat de wereldtuinbouwtentoonstelling er op dit moment voor?

Internationale deelnemers
De Floriade verwacht minimaal 40 internationale landenpaviljoens. Inmiddels is van twaalf landen bekendgemaakt die meedoen aan de Floriade. De komende maanden moeten er dus nog minstens 28 landen worden aangekondigd.

De Floriade praat met diverse landen over deelname aan de expo. “We zijn nog volop in gesprek met mogelijk deelnemende landen. Deze gesprekken verkeren in verschillende stadia. Sommige gesprekken zijn nog oriënterend en in andere gevallen is het ontwerp al aan ons gepresenteerd.” De Floriade wil niet aangeven hoeveel uitgenodigde landen de uitnodiging hebben afgewezen. Ook wil de Floriade niet zeggen hoeveel landen er uitgenodigd zijn.

Van Indonesië en Qatar is inmiddels bekend hoe de paviljoens eruit komen te zien, van de overige deelnemers nog niet. Ook India, Thailand, China, Japan, Bhutan, Italië, Frankrijk, Griekenland en Luxemburg komen naar Almere toe.

Vanuit Afrika doet ook een groep landen mee, die delen één locatie op het terrein. De landen hebben geld gekregen vanuit Qatar om mee te kunnen doen aan de expo. Ondanks dat ze samen op één plek staan, worden ze door de Floriade wel per land individueel meegerekend in de telling van de eerder genoemde 40 landenpaviljoens. Maar welke Afrikaanse landen komen en hoeveel wil de Floriade niet zeggen.

Deelnemers uit Nederland
Naast de buitenlandse deelnemers is de organisatie ook druk bezig om het Nederlandse deelnemersaanbod rond te krijgen. Ook hierbij wil de Floriade niet in compleetheid aangeven welke deelnemers al hebben toegezegd. Er zouden 210 nationale deelnemers meedoen.

Vanuit Flevoland doen in ieder geval de Almeerse Wolunie en het duurzaamheidscollectief Circuloco mee. Die laatste zet een paviljoen neer van hergebruikte materialen, de vergunning voor de bouw ligt bij de gemeente.

De grotere gebouwen staan inmiddels. Het pand van de Aeres hogeschool staat al in volle bloei, de wanden van het pand zijn namelijk voor een deel bedekt met bloemen en planten. De woontoren Flores heeft het hoogste punt bereikt. De fundering van de kas die dient als welkomstgebouw en entree is inmiddels gelegd.

Sponsoren
De afgelopen jaren is er veel te doen geweest rondom de sponsoren van de Floriade. Vorige week werd een contract getekend met Europarcs. Daarmee is het vakantiebedrijf tot nu toe een van de twee sponsoren van de expositie. Eerder kondigde de Ondernemers Vereniging Almere Centrum al aan de Floriade te sponsoren.

Onduidelijk is voor welk bedrag beide partijen partner zijn geworden. De Floriade rekent in de boeken op 10 miljoen euro aan sponsorinkomsten. Het is niet duidelijk hoeveel sponsoren de Floriade denkt nodig te hebben om de 10 miljoen aan te tikken. Van de twee huidige sponsoren is niet bekend gemaakt hoeveel geld ze inleggen.

Het komende half jaar moet er dus nog veel gebeuren op het Floriadeterrein. Momenteel is ook de preview voor de expo open, bezoekers kunnen een rondleiding krijgen over het terrein. In september gaan de poorten richting het Floriadeterrein weer dicht, om vervolgens op 14 april 2022 weer te openen.

Comments are closed.