52

Nieuw wereldrecord voor Almeerse handboogschutters

Handboogschutters Ton van Eekeren en Dirk Schaap uit Almere hebben sinds zondag een wereldrecord op hun naam staan. Het duo moest in 24 uur zoveel mogelijk punten scoren. Hun poging is geslaagd: de Almeerders komen hiermee in het Guinness Book of Records.

Het oude record stond op 39.783. Ton en Dirk zijn hier met een score van 48109 ruimschoots overheen zijn gegaan.

Kapot
Het record betekent veel voor het tweetal. Dirk Schaap: “Ik ben doodop, maar heel blij. Het is super dat we dit in 24 uur hebben neergezet.”

Ook bij Ton van Eekeren valt een last van zijn schouders. Het was nog even spannend of hij het vol zou houden tot het eind. “Ik moest verplicht pauze nemen vanwege een blessure. Ik kon eigenlijk niet meer schieten, maar mijn coach heeft me goed ingetaped. Toen ik weer ging schieten, ging het door de adrenaline prima.”

Trainen
Voor het breken van het record is veel getraind. “We waren vier jaar bezig met de voorbereidingen”, vertelt Dirk. “Dan had Ton weer iets, dan ik weer en het corona-virus kwam er ook nog tussendoor. Toch bleven we door trainen. We zijn heel veel samen weggeweest.”

Niet alleen tijdens de trainingen, maar ook tijdens de recordpoging heeft het tweetal veel aan elkaar gehad. “We sleepten elkaar er doorheen”, zegt Dirk. “Ik was de eerste die er doorheen zat, daarna kreeg Ton een flinke dip. Daarin hielpen we elkaar. Dat zie je ook, we maakten het samen af.”

Nieuwe poging
Tussen de toeschouwers was ook oud-recordhouder Mike Reukers aanwezig. Hij gunt het de mannen van harte, maar hij gaat het hier niet bij laten. “Het is de planning dat wij over twee jaar weer een poging wagen om het record te verbreken”, zegt Mike.

Of dit zal lukken, weet Dirk zo net nog niet. “Het staat nu echt heel scherp. We hebben er hard voor gewerkt.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Er zijn nu geen berichten om te laten zien.