50

Scholen improviseren om ondanks lerarentekort goede start te maken

De schoolbesturen van de ASG, Prisma en SKO in Almere hebben allerlei tijdelijke maatregelen genomen om het lerarentekort in het primair onderwijs deels op te lossen. Zo worden bijvoorbeeld groepen samengevoegd en gaan interne begeleiders voor de klas staan. Ook gaan vakleerkrachten bijspringen en worden onderwijsassistenten ingezet.

Almere behoort landelijk tot de steden met een groot lerarentekort. Volgens Sussane Olivier van de ASG stonden er vlak voor de zomervakantie 75 vacatures open in het primair onderwijs. Door de tijdelijke maatregelen is dat gereduceerd tot 40. Vanwege het enorme lerarentekort in de stad sluit Olivier niet uit dat kinderen de komende tijd naar huis worden gestuurd.

Oplossingen voor lange termijn
De schoolbesturen van de ASG, Prisma, SKO, Hogeschool Windesheim en de gemeente Almere hadden eerder de handen ineengeslagen om het lerarentekort op te lossen. De resultaten daarvan hebben tijd nodig. Zo zijn er opleidingen in het leven geroepen voor onder meer zij-instromers en onderwijsassistenten.

Olivier: ” We hebben behoorlijk wat aanwas van zij-instromers. Dat zijn er ongeveer 30. Die zitten nu in een opleiding. Ze worden al ingezet en proberen hun diploma te halen. Dus dat is één. Tegelijkertijd is er ook heel veel potentie in onze organisatie als het gaat om onderwijsassistenten. Die bieden we ook een ontwikkeling aan om een stap te maken naar uiteindelijk het leraarschap. Dat zijn er ongeveer 40.”

De schoolbesturen en de gemeente Almere werken nu bijna anderhalf jaar samen om het lerarentekort op te lossen. Volgens Olivier vindt er binnenkort een uitgebreide evaluatie plaats. De bedoeling is om te kijken welke effecten de maatregelen op de korte- en langere termijn hebben om het lerarentekort op te lossen.

Dit vind je misschien ook interessant