79

Bewoners Almere Haven maken zich zorgen over hoogbouw op oude plek Albert Heijn

Een groep bewoners van de Vrijmark in Almere Haven maakt zich zorgen over een appartementencomplex dat projectontwikkelaar BUN in hun buurt wil bouwen. Het complex met 34 woningen moet uit vijf woonlagen bestaan. Het moet verrijzen op de plek waar eerder supermarkt Albert Heijn was gevestigd.

De supermarkt was eigendom van BUN. Die heeft jaren geleden een nieuwe supermarkt in het stadsdeel gebouwd. Sinds de verhuizing van de Albert Heijn naar het nieuwe onderkomen staat het pand aan de Vrijmark leeg. Dat moet gesloopt worden om het appartementengebouw te realiseren. Ook het bestemmingsplan moet gewijzigd worden.

‘Schaduw door hoogbouw’
Een aantal bewoners stuurde brieven naar de gemeenteraad. Daarin geven ze aan dat ze vooral bezwaar hebben tegen de geplande hoogte van het gebouw. Renate Eelman en haar man wonen er pal tegenover: “De hoogte belemmert voor ons het uitzicht, het belemmert het daglicht. Het is precies op de zonkant. Het komt er eigenlijk op neer dat de woningen aan die kant in de schaduw komen te liggen. Dus dat is gewoon niet nice.”Een andere bewoner schrijft in de brief aan de gemeenteraad: “Door de bouw van het vijf woonlagen tellende appartementencomplex vrees ik voor beperking van mijn privacy en inkijk in mijn woning. Ook het kleine beetje zonlicht wat ik al heb zal verdwijnen.” In een andere brief valt te lezen: “Buiten het ontnemen van ons zonlicht en de privacy zal zeker ook de waarde van ons huis sterk dalen.”

Niet tegen bebouwing
Naast de hoogte van het gebouw vrezen omwonenden parkeeroverlast. Volgens Eelman is het nu al druk in de wijk. Als er nog meer woningen in de buurt worden gebouwd, komt er volgens haar ook meer verkeer.

De bewoners geven duidelijk aan dat zij niet helemaal tegen bebouwing zijn. “Aangezien wij de noodzaak zien van het bouwen van woningen in verband met de huidige woningnood, vinden wij de bouw van 3-laags appartementen respectabel.”

Het is niet de eerste keer dat de bewoners zich zorgen maken over de bouwplannen van BUN: “Twee jaar geleden eigenlijk al hebben we tijdens de presentatie van de plannen, onze zorgen daar geuit”, zegt Eelman. “Wij zijn ook meteen in actie gekomen als bewoners. Er zijn toen handtekeningen ingezameld. 200 om precies te zijn. Enerzijds voor de hoogbouw maar anderzijds voor de groenkap die zij voornemens zijn.”

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant