218

Dit is de beste plek in Almere om vallende sterren te zien

Komende nacht zijn er meer dan 70 vallende sterren per uur te zien. Hugo Batema is lid van de Sterrenwacht Almere, een club vrijwilligers die zich bezig houden met het heelal. Volgens Batema zijn er behoorlijk wat do’s en dont’s voor mensen die vannacht naar de sterren willen kijken.

Ga staan op een plek waar weinig licht is

Allereerst is de plek waar je naar de sterren gaat kijken belangrijk. “Ga niet staan op een plek waar veel lichtvervuiling is. Het is dus niet handig om in het centrum van de stad of bij de kassen in Almere Buiten te gaan staan. Daar wordt het lastig om de sterrenregen te zien.”

Waar je wel moet staan zijn plekken waar weinig tot geen licht te zien is. “Ga bijvoorbeeld meer de polder in richting de vogelweg. Daar is het echt donker. Als je dan omhoog kijkt ga je veel sterren zien. Ook op de dijken is de kans groter om van de vallende sterren te genieten.”

Volgens Batema hoeven mensen niet de hele nacht op te blijven. “De eerste sterren zijn vanaf half tien in de avond al te zien. Als je de meeste sterren wilt zien, is het goed om richting het noordoosten te kijken.”

Kijk niet door een telescoop

Om zo veel mogelijk vallende sterren te zien, wordt het niet aangeraden om door een camera of telescoop te kijken. “Dan zie je maar een heel beperkt deel van de sterren. Kijk gewoon met het blote oog, dan kun je veel sterren zien.”

Voor de mensen die de sterrennacht willen vastleggen op een mooie foto zijn er ook nog een aantal belangrijke tips: “Houd je telefoon of camera niet zelf vast maar zet hem neer met de lens naar boven gericht. Zo voorkom je trillingen. Het is het beste om met een lange sluitertijd te fotograferen, dan is de kans groter dat de sterrenhemel er mooi op staat.”

Naast de vallende sterren is er nog wat moois aan de hemel te zien, waar mensen wellicht normaal niet naar kijken zegt Batema. “Kijk vooral ook even naar het zuiden. Daar zie je twee felle sterren. Als je dat dan bekijkt door een verrekijker zie je dat dat Jupiter en Saturnus zijn. Met een telescoop kun je zelfs de ringen van Saturnus zien.”

Heb jij een mooie foto van de sterrenregen gemaakt? Stuur hem naar ons via info@1almere.nl

Dit vind je misschien ook interessant