47

Wildopvang in Almere voorlopig van de baan

Er komt voorlopig nog geen opvang voor zieke of gewonde wilde dieren in Almere. De gemeente heeft onderzoek gedaan naar de mogelijkheden voor zo’n opvang. Een van de redenen is de verwachting dat er te weinig donateurs en vrijwilligers zullen zijn

De Partij voor de Dieren vroeg in 2018 om een onderzoek de mogelijkheden omdat er nog geen wildopvang in Flevoland aanwezig is. Door een opvang in Almere te plaatsen zou een dier minder lang onderweg zijn naar een opvang.

In het rapport van de gemeente wordt dit tegengesproken. Doordat het niet rendabel zou zijn om de opvang zelfstandig te laten werken, zou het noodzakelijk zijn om bijvoorbeeld de egelopvang uit Huizen of de vogelopvang in Naarden naar Almere te verhuizen. Maar door dit te doen, wordt de reistijd voor gewonde vogels en egels van buiten Flevoland juist langer.

Opnieuw opbouwen

De verplaatsing van de egelopvang en vogelopvang naar Almere zou in de toekomst wel een optie zijn. Beide partijen staan hier positief tegenover en hun huidige locatie zou op dit moment ondermaats zijn. Toch zitten daar haken en ogen aan. In het rapport wordt daar het volgende over geschreven: “Verplaatsen van een wildopvang-organisatie betekent dat alles opnieuw moet worden opgebouwd. Behalve de bestaande huisvesting ga je ook een groep vrijwilligers en donateurs kwijtraken en zou de samenwerking met de gemeenten uit de Gooi- en Vechtstreek wellicht kunnen verwateren.”

Marjolijn Veenstra van de Partij voor de Dieren is niet te spreken over de aanbeveling in het onderzoek. “Flevoland verdient zijn eigen wildopvang en heeft dan ook een zorgplicht voor opvang van zieke of gewonde dieren. Wij vinden het nog steeds noodzaak dat er een wildopvang komt. Dat kan ook in de vorm van een dependance. Dan zijn er namelijk geen zorgen over de reistijd van dieren in nood en kunnen we snellere zorg bieden.”

Dit vind je misschien ook interessant