48

RIVM: Almere afgelopen week in top tien besmettingen en ziekenhuisopnames

De gemeente Almere staat momenteel hoog in de lijstjes met coronacijfers. Almere staat in de top tien van Nederlandse gemeenten met zowel de hoogste besmettingsgraad als de meeste ziekenhuisopnames.

Omgerekend naar een populatie van 100.000 inwoners staat Almere op de zesde plaats qua besmettingsgraad. Alleen Boekel, Westervoort, Tholen, Schouwen-Duiveland en Laren telden relatief meer besmettingen in de afgelopen week. Almere telde de afgelopen week bijna twee keer meer besmettingen dan het landelijke gemiddelde. Wat betreft ziekenhuisopnames staat Almere ook op de zesde plaats en waren er de afgelopen twee weken alleen in Landsmeer, Pekela, Gulpen-Wittem, Weert en Albrandswaard relatief meer ziekenhuisopnames. In twee weken tijd moesten 33 Almeerders naar het ziekenhuis door een ernstig verloop van COVID-19.

Het Flevoziekenhuis in Almere herkent de toestroom van Almeerse patiënten in de afgelopen weken. Volgens een woordvoerder wordt er momenteel ‘strak aan de wind’ gewerkt en kunnen alle patiënten met passen en meten in de regio geholpen worden. De toename van patiënten en de kleinere bezetting in de vakantieperiode zorgen ervoor dat het een enorme uitdaging is om de zorg op peil te houden. Het Flevoziekenhuis kan geen specifieke mededelingen doen over het aantal patiënten dat momenteel verzorgd wordt. Daarvoor kan de situatie per uur veranderen. Het Almeerse ziekenhuis kan ook tijdelijk patiënten uit gemeenten in Noord-Holland overnemen. Over de vaccinatieachtergrond van patiënten doet het ziekenhuis geen mededelingen in verband met de privacy.

Het totale aantal Flevolanders dat in het ziekenhuis beland is door corona, is de afgelopen week wel iets afgenomen. Er waren 21 Flevolanders die opgenomen moesten worden. Daarnaast is een inwoner van Almere en iemand uit Lelystad overleden aan de gevolgen van het virus, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. Het is de eerste week met meerdere coronadoden in Flevoland sinds eind mei.

Aantal positieve tests daalt bijna overal
Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Flevoland is opnieuw afgenomen ten opzichte van een week eerder: het aantal daalde van 629 naar 570. Alleen op Urk steeg het aantal positieve coronatesten licht en in Almere bleven de cijfers bijna gelijk.

In Almere testten de afgelopen zeven dagen 389 mensen positief op het coronavirus, nagenoeg gelijk ten opzichte van de 392 in de week daarvoor. In Lelystad werden 108 mensen positief getest, ten opzichte van 136 in de week daarvoor. In Dronten werden 25 mensen positief getest op corona. Een week eerder waren dat er 31. Ook in Noordoostpolder kwamen er 25 positieve testuitslagen bij, tegenover 40 in de week die vooraf ging. In Zeewolde daalde het aantal van 25 naar 15. Op Urk kwamen er acht nieuwe besmettingen bij, tegenover vijf coronabesmettingen in de week ervoor.

Totale aantal besmettingen en uitgevoerde coronatesten
Door de 570 positieve testen van de afgelopen week zijn er sinds het begin van de uitbraak van het coronavirus 40.794 Flevolanders officieel besmet geraakt. In Flevoland zijn er tussen vorige week maandag en afgelopen zondag gemiddeld 428 mensen per dag getest door de GGD. Het percentage dat hiervan positief is getest, lag die zeven dagen op 17,9 procent. Een week eerder werden er gemiddeld 626 mensen per dag getest, waarvan 13,5 procent besmet was met het coronavirus.

De testen hebben landelijk de afgelopen week 18.048 nieuwe besmettingen aan het licht gebracht. Dat is ruim veertien procent minder dan de 21.005 van de week daarvoor. Van 123.239 GGD-testen die de afgelopen zeven dagen landelijk zijn afgenomen, is de uitkomst bekend. Van die testen was 12,9 procent positief. De voorgaande week was dit 12,3 procent.

In een week tijd 21 ziekenhuisopnames
De afgelopen week zijn er door stichting NICE 21 ziekenhuisopnames onder Flevolanders gemeld. In de voorafgaande week waren het er nog 29. Het gaat deze week om zeventien inwoners van Almere, twee inwoners van Urk, één Lelystedeling en een inwoner van Noordoostpolder.

Stichting NICE heeft bijgehouden dat er in heel Nederland de afgelopen week 306 patiënten op verpleegafdelingen zijn opgenomen. De voorgaande week waren dat er 441. Daarnaast stroomden er volgens de stichting in heel Nederland 115 patiënten door naar de IC. Dat waren er de voorgaande week 132.

Twee sterfgevallen in de provincie
De afgelopen week kwamen er in Flevoland twee sterfgevallen bij. Het was de eerste week met meerdere coronadoden sinds eind mei. Het Flevolandse dodental sinds het begin van de coronapandemie komt daarmee op ten minste 247. Het absolute aantal sterfgevallen blijft in de provincie het hoogst in Almere met 97, gevolgd door Lelystad met 63, in Noordoostpolder 29, in Dronten 25, op Urk 19 en in Zeewolde 14. Landelijk zijn er de afgelopen week 46 mensen aan corona overleden. In de week daarvoor waren dat er 28. Het RIVM meldt dat de sterftecijfers achter kunnen lopen en een onderschatting zijn. Er is namelijk geen plicht om coronasterfgevallen door te geven aan het RIVM.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant