57

Floriade begonnen met bouw kascomplex zonder vergunning

De Floriade is begonnen met de bouw van een grote kas van tienduizend vierkante meter zonder de benodigde vergunning. De omgevingsvergunning is aangevraagd maar nog niet verleend door de gemeente Almere. Op het terrein van de Floriade is de fundering van het kassencomplex al duidelijk zichtbaar.

‘Het zijn voorbereidende werkzaamheden’

Een woordvoerder van de gemeente vertelt dat hij van de Floriade te horen heeft gekregen dat er alleen begonnen zou zijn met het voorbereiden van de bouwgrond. “Wij gaan maandag op het terrein kijken wat de situatie is.” Volgens bouwbedrijf Bom Group is de fundering van de kas inmiddels af. Commercieel directeur John Meijer: “Ik was vorige week op het terrein van de Floriade en de fundering ligt er ‘rete-strak’ in.”

Een fundering is officieel geen onderdeel van het bouwklaar maken van grond, maar onderdeel van de bouwwerkzaamheden waar een vergunning voor nodig is. Toch blijft ook de Floriade erbij dat het om voorbereidende werkzaamheden gaat. “Op dit moment ligt alles stil. We hopen dat de Gemeente Almere binnenkort de vergunning afgeeft, zodat we na de bouwvak full speed aan de slag kunnen gaan.” De woordvoerder van de gemeente verwacht dat de vergunning inderdaad volgende week verleend zal worden.

Geen gedoogconstructie

Het is de derde keer dat er voor de Floriade wordt gebouwd zonder vergunning. Eerder was dit al het geval bij de kabelbaan over de A6 en de verbouwing van de station offices bij station Almere Centrum. Daarbij was er sprake van een gedoogconstructie. Dat houdt in dat de gemeente weet dat de vergunning er nog niet is, maar het toch gedoogt dat er al gebouwd wordt. In het geval van de kas zijn er volgens de gemeente geen afspraken gemaakt over gedogen.

De Floriade heeft eind mei een vergunningsaanvraag ingediend bij de gemeente. De beslistermijn is daarna met zes weken verlengd en loopt eind augustus af.

Dit vind je misschien ook interessant