De Almeerse boekhandelaar Eric Herni van The Read Shop in Almere Haven is de eerste Almeerder in de geschiedenis die genomineerd is voor Boekverkoper van het Jaar.

Groot gunfactor
“Als je kijkt naar de geschiedenis van de prijs, zijn het toch altijd wel de grote boekwinkels en verkopers die met dit soort prijzen weglopen. Ik was daarom aangenaam verrast.” Aldus Herni. Hij hoopt dat zijn nominatie te maken heeft met de winkel zelf: “Ik ben in de coronatijd veel in het nieuws geweest, ook schrijf ik veel columns voor Boekblad op LinkedIN. Maar wat wij hier in de winkel doen is ongekend. Wij hebben in Almere een ontzettende grote gunfactor. Dat is ongekend in Nederland.” vertelt Herni die laat weten dat zelfs de Almeerse gevangenis zijn boeken bij hem inkoopt in plaats van online.

Geen actieve campagne
In 2013 nam Herni de boekenwinkel over en hielp het uit een faillissement van de vorige eigenaar. “Zelfs in de coronatijd moesten wij onze inkoop verdubbelen. En dan hoor je mensen nog commentaar geven dat Almeerders niet lezen. Corona heeft het tegendeel bewezen.” Herni laat weten dat hij het erg leuk zou vinden als hij de prijs wint, maar campagne voeren ziet hij niet zo zitten. “Het lijkt mij hartstikke leuk om te winnen. Maar mijn taak is om boeken te verkopen. Ik zou mij niet prettig voelen om klanten daarmee lastig te vallen. Maar een column over mijn nominatie op LinkedIN komt er zeker.”

Tot 1 september mogen boekliefhebbers stemmen op hun favoriete verkoper. Dan maakt de organisatie de top vijf bekend. Een jury zal vervolgens de winnaar uitkiezen.

Comments are closed.