37

Dit zijn de verhalen achter huiselijk geweld

Het aantal meldingen van huiselijk geweld in Flevoland neemt toe. Veilig Thuis Flevoland trok hierover onlangs aan de bel, maar wat zijn de verhalen achter de cijfers? En welke vrouwen zijn het slachtoffer van geweld achter de voordeur? Justyna en Edem wisten het geweld te ontvluchtten en vertellen hun verhaal aan Omroep Flevoland. Zij zijn bezig met een serie over dit onderwerp.

De 32-jarige Justyna uit Polen en de 31-jarige Edem uit het Afrikaanse Togo komen beiden voor de liefde naar Nederland, maar het sprookje is van korte duur. Beide dames krijgen klappen en waar Edem slachtoffer is van seksueel geweld krijgt Justyna te maken met scheldpartijen. Na jaren van geweld besluiten ze weg te gaan bij hun partner en krijgen ze een plek in het Oranje Huis in Almere.

Weggaan is zo makkelijk nog niet
Het Oranje Huis biedt hulp aan vrouwen die slachtoffer zijn van geweld achter de voordeur. Manager van Oranje Huis Almere Leonie Hutten legt uit waarom vrouwen ondanks het geweld bij hun partner blijven. ‘’Het geweld is een patroon dat zich langzaamaan ontwikkelt. Je wordt niet op de 1e date in elkaar geslagen. In het begin lijkt het een mooie relatie met wederzijdse affectie. Het gaat om een intieme relatie, want je houdt van degene die je het geweld aandoet.’’

Het geweld ontwikkelt zich in fases
Volgens Hutten hebben veel van de cliënten in hun jeugd geweld meegemaakt. ‘’Dat is het voorbeeld wat ze hebben meegekregen’’. Gedragsdeskundige van het Oranje Huis Almere Antoinette de Geus legt uit hoe het geweld zich ontwikkelt. ‘’Het zijn eigenlijk vier fases. Er zijn bijvoorbeeld discussies onderling, waardoor de spanning oploopt. Dit is de aanloop naar het geweld met als gevolg een uitbarsting. Daarna is er een fase van spijt en toenadering, tot de spanning opnieuw oploopt.’’

Het verhaal van Justyna en Edem
Edem en Justyna konden terecht bij het Oranje Huis. Bij Edem gaat de knop om wanneer ze ziek wordt en beseft dat ze moet rennen voor haar leven. Ze belt met Veilig Thuis en wordt verder geholpen. Ook Justyna loopt na jaren weg als de veiligheid van haar zoontje in gevaar is. Het loopt zo ver uit de hand dat de politie langskomt. Justyna krijgt vervolgens vijf minuten om haar spullen te pakken. Het verbaast haar dat zij haar spullen moet pakken en dat niet haar man wordt meegenomen.

Wil je weten hoe dat precies gegaan is voor deze twee dames? Bekijk dan hier de reportage van Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant