Uitvaartorganisatie Yarden is in Almere op zoek naar nabestaanden van 200 begraven personen. De grafrechten van deze personen zijn vervallen en dus moeten de nabestaanden laten weten wat er met het graf moet gebeuren. Nabestaanden kunnen de grafrechten verlengen, of toestemming geven om het graf te ruimen.

Na tien of twintig jaar verloopt het recht op een graf. In totaal zijn er 3.000 graven op de begraafplaatsen van Yarden in Almere. Bijna 1 op de 10 Almeerse graven loopt tegen de vervaltermijn aan. De uitvaartorganisatie neemt contact op met nabestaanden wanneer een graf verloopt. “We proberen te allen tijde contact te krijgen met de opdrachtgever. Dus naast het versturen van een brief, het plaatsen van een bordje bij het graf en een lijst op het mededelingenbord gaan we na of er een mailadres of telefoonnummer is om in contact te komen.”

Wanneer het dan alsnog niet lukt om in contact te komen, wordt de grafbekleding, bijvoorbeeld de grafsteen, verwijderd. “Wanneer uiteindelijk een opdrachtgever niet reageert en het lukt ons niet om contact te krijgen, dan vervalt het grafrecht aan de houder van de begraafplaats. In eerste instantie wordt de grafbedekking eraf gehaald en laten we de stoffelijke resten rusten. Op een later moment kan het zijn dat het graf daadwerkelijk wordt geruimd en worden de stoffelijke resten in een knekelput op de begraafplaats bewaard.”

De organisatie geeft aan dat het niet vaak zover komt dat de resten van een overleden persoon in Almere ook echt verwijderd moeten worden. “De meeste nabestaanden reageren tijdig op het verlopen van de graftermijn of hebben al op een eerder moment een adreswijziging of een akte van overlijden van de opdrachtgever gestuurd.”

Comments are closed.