134

Eigenaar elektrische auto in de clinch met gemeente over laadkabel op de stoep

Radjesh Karia uit Almere Buiten ligt in de clinch met de gemeente vanwege het opladen van zijn elektrische auto. Hij kreeg onder meer een boete van 259 euro die volgens hem niet terecht is.

Sinds 2017 laadt Radjesh Karia uit de Bouwmeesterbuurt met een snoer vanuit zijn huis de accu van zijn elektrische auto op. Toen hij deze auto kocht, stond er nog geen officiële laadpaal in de straat. Ook heeft Karia speciaal zonnepanelen aangeschaft waarmee hij de stroom voor zijn elektrische auto opwekt. Naar eigen zeggen scheelt hem dat op jaarbasis honderden euro’s ten opzichte van een officiële laadpaal die inmiddels ook in de straat staat.

Om zijn buurtbewoners niet tot last te zijn, gebruikt Radjesh speciale rubberen blokken die hij over het snoer op de stoep legt, zodat niemand er over kan struikelen. Ook heeft hij een lamp aan de voorkant van zijn huis hangen, zodat s’ avonds alles goed zichtbaar is. Jarenlang was er geen enkele klacht, totdat er in mei van dit jaar ineens een brief van de gemeente op de mat lag. Karia mag het snoer niet meer over de stoep laten liggen, daarvoor moet een speciale goot worden aangelegd. De Almeerder vindt dit prima en betaalde 181 euro aan de gemeente voor het aanleggen van die goot.

“De handhavers tonen geen enkel begrip en zeggen dat ik maar een mailtje aan de gemeente moet sturen”

— Radjesh Karia, bezitter elektrische auto

Na weken wachten is de gleuf nog niet aangelegd. Wel kreeg Karia afgelopen dinsdag een boete van 259 euro vanwege het snoer op de stoep. Hij voelt zich inmiddels gepest door de handhavers van de gemeente. Op camerabeelden is te zien dat de handhavers dagenlang achter elkaar zijn auto controleren, terwijl elders in de buurt mensen op dezelfde manier hun auto opladen.

Als Karia verhaal haalt bij de handhaver, is volgens hem de reactie: ‘Dan moet je maar beter nadenken hoe je dat moet regelen voordat je zo’n auto koopt’. “Het voelt als pesterij terwijl ik dit al vier jaar zo doe. De handhavers tonen geen enkel begrip en zeggen dat ik maar een mailtje aan de gemeente moet sturen”, aldus Karia.

Boete ‘on hold’ gezet
De gemeente zegt dat de boete van Radjesh Karia even ‘on hold’ is gezet. Dat betekent kortgezegd dat hij die vooralsnog niet hoeft te betalen. Er wordt uitgezocht of de boete is uitgeschreven nadat de aanvraag voor de kabelgoot is gedaan. Wanneer dit het geval is, hoeft Karia de boete niet meer te betalen. Als hij dit al gedaan heeft, dan krijgt hij dat geld terug.

De reden dat wordt gehandhaafd is dat er vanuit de buurt is geklaagd over de oplaadkabel die over de stoep lag. Een woordvoerder van de gemeente benadrukt dat er ook wordt gehandhaafd om de laadkabelgebruikers te beschermen. Ze zijn volgens hem namelijk zelf verantwoordelijk voor de schade als mensen daarover struikelen. Ook is het gemeentebeleid bedoeld om onveilige situaties te voorkomen.

Nieuw beleid: verplicht kabelgoot aanleggen
Sinds begin dit jaar geldt in Almere een nieuw laadkabelbeleid. Daarin is opgenomen dat een losse kabel over de stoep niet meer mag. Bezitters van elektrische auto’s moeten een kabelgootje aanleggen als ze vanuit hun eigen woning willen opladen. Dat de aanleg van de goot bij Karia zo lang duurt, heeft ermee te maken dat de aanleg door de gemeente zelf gedaan wordt. “We proberen dan meerdere gootjes in één keer aan te leggen. Dus wachten we op meerdere aanvragen. Deze meneer moet helaas nog even wachten, na de bouwvak gaan we beginnen.”

Inmiddels heeft Karia het snoer via een paal over het voetpad gespannen om zijn auto te kunnen opladen. Hij hoopt dat hij niet weer een boete krijgt en gaat bezwaar aantekenen tegen de eerste boete. Hij houdt de gemeente verantwoordelijk en wil dat de gleuf waarvoor hij heeft betaald zo snel mogelijk wordt aangelegd.

De huidige situatie

Ook niet toegestaan
De gemeente benadrukt dat een kabel over het voetpad officieel ook niet toegestaan is. Tot duidelijk is onder welke omstandigheden Radjesh Karia de boete precies heeft gekregen, gaat de gemeente in ieder geval niet handhaven. Een kabel over het pad wordt tot die tijd dus toegestaan. “Feit blijft natuurlijk wel dat hij aansprakelijk blijft voor schade en letsel”, zegt de gemeente Almere.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant