67

Proeffabriek maakt producten van moeilijk recyclebaar plastic

De Groene Plastic Fabriek in Almere maakt banken, vlonders en schuttingen van moeilijk recyclebaar plastic. De helft van het Nederlandse plasticafval is niet rendabel om te recyclen en wordt daarom verbrand. Het gaat dan bijvoorbeeld om plastic tasjes, boterhamzakjes en bubbeltjesplastic, de zogenoemde zachte plastics.

In de Groene Plastic Fabriek wordt dit plastic in een proef verwerkt tot een korrel. Die korrels worden verhit, waardoor een plastic klei ontstaat. Die klei kan met een pers tot allerlei vormen verwerkt worden.

Een onderdeel van de groene gedachte is dat het plastic uit Almere lokaal wordt verwerkt tot producten waar de Almeerders behoefte aan hebben. Het gaat dan onder meer om schuttingen of bestrating, maar ook om gevelpanelen voor huizen.

Wanneer is de proef geslaagd?
De Groene Plastic Fabriek wil inwoners bereiken zodat ze deze producten gaan kopen. Er moet uiteindelijk genoeg vraag zijn om een echte fabriek neer te zetten. Om dat rendabel te doen, moet die fabriek straks tien keer zo groot zijn als de proeffabriek die er nu staat. De doelstelling is dat de grote fabriek er over drie jaar staat.

Dit bericht is tot stand gekomen door een samenwerking tussen 1Almere en Omroep Flevoland.

Dit vind je misschien ook interessant